www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vuilruimen in De Slufter op Texel, Staatsbosbeheer zoekt hulp voor dit bijzondere natuurgebied

7 maart 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
vuilruimen, vloedmerk, Slufter

Traditiegetrouw wordt in maart met de inzet van vrijwilligers het zwerfafval geruimd in De Slufter in het Nationaal Park Duinen van Texel. Deze keer organiseert Staatsbosbeheer de grote schoonmaakactie op zaterdag 11 maart. Mensen die graag aan deze actie willen meewerken zijn welkom vanaf 09.30 in de Slufter. Verzamelpunt is de overzijde van de trap aan het eind van de Slufterweg. Het vuil ruimen duurt tot 13.00 uur. Voor een warme versnapering na afloop wordt gezorgd.

vloedmerk, Slufter, vuilruimen

Slufter een bijzonder natuurgebied

Elke winter loopt De Slufter in het Nationaal Park Duinen van Texel enkele malen vol met zeewater uit de Noordzee. Dat levert, zodra De Slufter weer leeg stroomt, een mooi vloedmerk op. In de Slufter bestaat dit grotendeels uit natuurlijk aanspoelsel . Een vloedmerk biedt een bijzondere levensgemeenschap van planten en dieren. De rottende resten zorgen voor bijzondere leefomstandigheden op de grens van de zoute kwelder en de voedselarme duinen. Vooral dikke lagen rottend materiaal kunnen soortenrijk zijn. De insectensoorten strandoproller, een pissebed, wiervliegen en de strandkortschild leven in deze zone. Bij schoonmaak acties is het van groot belang dat dit natuurlijk materiaal ongestoord blijft liggen.

Ondersteuning

Dankzij de steun van verschillende organisaties kan deze jaarlijkse schoonmaakactie plaatsvinden. Staatsbosbeheer zorgt voor vuilniszakken en werkhandschoenen. De gemeente Texel neemt de afvoer van het vuil naar het overslagstation voor zijn rekening. Café Restaurant De Slufter zorgt voor een warme kop soep na afloop.

Vanwege de organisatie weten we graag hoeveel mensen komen helpen. Meld u dus zo mogelijk aan via texel@staatsbosbeheer.nl

https://www.boswachtersblog.nl/texel/2015/08/31/mag-de-slufter-straks-weer-kwispelen/

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog