www.boswachtersblog.nl/ Texel

Bijzonder drijfzaad, sternoot, gevonden tijdens Staatsbosbeheerexcursie in De Slufter op Texel, verhaal van Dick Schermer

11 april 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
sternoot, Foto: Dick Schermer, Slufter

Sternoot

Een bezoek aan Gerhard Cadée – oud-NIOZ’er en drijfzaaddeskundige bevestigde het vermoeden. Het was een sternoot van een palmachtige en afkomstig uit Zuid-Amerika. De sternoot is te herkennen aan de stervormige uitstralende groeven rond de kiemgaten. (de gaten  in de noot) De wetenschappelijke naam is daarom Astrocaryum (aster voor ster en karyan van noot)  Er zijn verschillende soorten Astrocaryum-palmen maar aan de noot is niet te zien welke soort het is. Deze vondst is volgens Gerhard nu het zesde exemplaar bekend van de Nederlandse kust en dus heel bijzonder. Mogelijk zijn er meer gevonden maar niet gemeld.

sternoot, drijfzaad, Gerhard Cadee

Drijfzaden

Als de zaden van deze palm in het water belanden blijven ze drijven. Meegevoerd door de Golfstroom kunnen ze via de oostkust van Amerika ‘oversteken’ naar Europa en daar op de Noordwest Europese kusten belanden. In de Slufter zijn in het verleden met name door boswachter Edwin van Egmond relatief veel tropische drijfzaden gevonden. Het vloedmerk in de Slufter wordt in tegenstelling tot de vloedmerken op de stranden niet overstoven door zand, waardoor eventuele tropische drijfzaden gemakkelijker te vinden zijn. De vrucht is opgenomen in de persoonlijke collectie van Gerhard. Deze collectie bevat nu drie van zes gevonden sternoten in Nederland. Gerhard is altijd geïnteresseerd in nieuwe vondsten van drijfzaden en je kunt altijd contact met hem opnemen: Zijn mail-adres is Gerhard.Cadee@nioz.nl.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog