www.boswachtersblog.nl/ Texel

Novalishoeve en Staatsbosbeheer Texel tekenen samenwerkingsovereenkomst

3 mei 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Novalishoeve en Staatsbosbeheer werken al heel wat jaren samen. De verschillende manieren waarop wij samenwerken zijn nu vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Deze samenwerking past bij Novalishoeve omdat zo aan cliënten een dagbesteding geboden kan worden die hun participatie in de samenleving bevorderd door het werken in het groen op een manier die een zichtbare bijdrage levert aan de natuur. Voor Staatsbosbeheer is het een goede mogelijkheid deze cliënten vanuit onze maatschappelijke en positie verantwoordelijkheid de mogelijkheid te geven om op een goede en zinvolle manier in de Nederlandse samenleving te participeren.

Novalishoeve, Staatsbosbeheer, Texel

Toiletgebouwen

Novalishoeve verzorgt het onderhoud van de toiletgebouwen op het Vierkante Stuk en op het Barbecueterrein. Staatsbosbeheer houdt deze toiletgebouwen in stand in opdracht van het Nationaal Park Duinen van Texel en heeft het schoonhouden via deze overeenkomst uitbesteed aan Novalishoeve. Ook verzorgt Novalishoeve het schoonhouden van deze terreinen.

Open duin

Behoud van open duin is belangrijk in het Nationaal Park Duinen van Texel om plant- en diersoorten die kenmerkend zijn voor het Nederlandse duingebied en de ontwikkeling van bos zouden verdwijnen. Doordat de duinen zich niet landinwaarts mogen verplaatsen is er geen ruimte voor grootschalig dynamiek door zee en wind. Afbraak en opbouw doordat de natuur het duin verplaats vindt daardoor niet plaats. Door de ontwikkeling naar bos te remmen blijft er plaats door soorten van het open duin. Cliënten van Novalishoeve helpen hierbij door opslag van bomen uit delen van het duin te verwijderen.

Novalishoeve, Staatsbosbeheer, texel

Banken maken en plaatsen

Al een enkele jaren zorgt Novalishoeve voor het maken, plaatsen en van herinneringsbanken in de terreinen van Staatsbosbeheer op Texel. Nu deze voorzieningen niet meer door rijk of provincie worden betaald kunnen alleen met hulp van particulieren deze gewaardeerde voorzieningen worden vervangen. In overleg met Staatsbosbeheer wordt de plaats bepaald, daarna regelt Novalishoeve dat de bank er komt. Banken worden ook voorzien van een code (TX met volgnummer) die in geval van nood gebruikt kan worden om de 112 meldkamer te laten weten waar hulp nodig is.

Novalishoeve en Staatsbosbeheer

Een ander terrein waarop Novalishoeve voor Staatsbosbeheer werkt is het aan palen zetten van diverse borden die Staatsbosbeheer heeft. Zo zijn er vaker klusjes die Staatsbosbeheer uit handen geeft. Novalishoeve heeft dankzij de samenwerking een gevarieerder werkpakket voor de cliënten. Boswachter Edwin van Egmond is vanuit Staatsbosbeheer de contactpersoon met Novalishoeve.

Foto’s en film: Marc Plomp (Vogelinformatiecentrum)

reageren

geef een reactie

 • Niek
  3 mei 2017 om 17:07

  Goed gedaan SBB !! en natuurlijk Novalishoeve !!!

  • Boswachter Erik van der Spek
   4 mei 2017 om 08:43

   bedankt

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog