www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een week van de boschwachter van Staatsbosbeheer op Texel in mei 1900

9 mei 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Texel, Staatsbosbeheer, bosaanleg

Een van de leuke dingen uit het archief van Staatsbosbeheer is het Journaal van K. Min Staatsboschwachter op het Eiland Tessel. Het journaal over de periode 1 februari 1900 tot en met 23 februari 1902 geeft een goed inzicht op het werk van deze boswachter.

Mei 1900

  1. Op reis gegaan naar Vlieland met den Heer Ontvanger der Registr. Deze duinen zeer kaal en woest bevonden, de eendenkooi van den heer Daalder bezichtigd en tevens het plantsoen, dit was niet vooruitgegaan sinds 2 jaar, warm, wind Z.O.
  2. Tot s’avonds 5 uren in de duinen van Vlieland gewandeld, alle was kaal en woest, kortom schandalig, savonds vertrokken naar Terschelling.
  3. Door de duinen van Terschelling gewandeld tot achter het dorpje Hoorn. Deze duinen zijn in iets betere stand als Vlieland, doch ver van mooi, de stukjes ontginningen zien er aardig uit. De enkele gangen grove dennen die er zijn over gebleven van een kleine aanplant, staan aardig, doch worden verwaarloosd, zeer warm, wind Z.O.
  4. Zondag, van de reis teruggekomen op Tessel ,s’morgens 3 ½ uren op reis gegaan over ’t een ander, betreffende de duinen van voormelde eilanden, gesproken met den Heer ontvanger. Voornamelijk dring ik aan op een betere beplanting van helm en eenjarige verpachting der jacht niet alleen, maar ook vergunningen tot het vangen van konijnen moeten worden uitgereikt. Warm weer , wind Z.
  5. Zaaien is donderdag j.l. klaar gekomen, dit werk goed nagezien, heden wegen bedekken en opknappen, bedekken van beplanting en wieden, uitbetaald, weekstaat en boeken bijgewerkt, en brief over de stand der werkzaamheden geschreven. Mijn vrouw op reis gegaan naar Bergen. Een bui regen water gehad, zacht weer, wind W.
  6. Werk als voren, naar den Burg geweest om salaris, ¼ dag verzuimd wegens regen, s’morgens veel regen, en s’avonds regen en onweer, lucht betrokken, vrisch weer, wind N. s’avonds zacht.
  7. Werk als voren, heden zaaien van esdoornzaad, pas gisteren ontvangen, door de perceelen 7 tot en met 2 gewandeld. Hooge waterstand in de valleien. In ’t Groote Vlak van P de Jager liepen ongeveer 30 schapen op ongansch veld. Een stuk ruig uitgezet. s’nachts geregend. Zacht weer Z.O.
  8. Werk als gisteren, esdoornzaad er in gekomen, het gras- en klaverzaad komt gedeeltelijk op in ’t nieuwe aangelegde land. Heden kennis gekregen van een duinbrand in perceel 14 wat tijdens mijn afwezigheid naar Terschelling is geschied op 6 mei j.l. 4 a 5 wagens heide aan ’t bestuur der 30 polders verkocht. Vrisch , helder, wind O.
  9. Werk als voren, Noch 2 wagens heide aan ’t bestuur der 30 Gemeenschappelijke Polders verkocht. Tezamen 7 wagens. Een onderzoek naar den duinbrand in perceel 14 ingesteld. Oorzaak schijnt onbekend. De schade is voor domeinen van geen belang. Wel voor waterstaat. Uitslag genoteerd. Vrouw thuis gekomen. zacht weer , wind N.O.

Texel, Staatsbosbeheer, Grote Vlak

Interessant is om in het dagboek te lezen dat er veel aan kennis en materiaal uitwisseling werd gedaan. Niet alleen binnen Staatbosbeheer maar ook met anderen. Staatsbosbeheer was op dit moment nog geen beheerder op Vlieland en Terschelling.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog