www.boswachtersblog.nl/ Texel

Verslag van boswachter Dick Schermer begin mei Duinen van Texel

19 mei 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Het voorjaar barst nu toch echt los: op veel plaatsen zingt de nachtegaal volop, de eerste koekoeken (nog niet zo veel) vliegen en roepen boven de gebieden, de harlekijntjes (liefkozend morio’s genoemd door orchideeën kenners) bloeien nu volop , brede orchissen en keverorchissen komen er aan en plotseling waren er overal grasmussen. De voorjaarsbloeiers waren minimaal te zien door de voorgaande droogte. Koortjes rugstreeppadden hoor je de laatste tijd wat meer.

Plastic soep

Iets wat me dit jaar heel goed bevalt is het volgende: Tijdens de Slufter-excursies neem ik een plastic tas mee. Tijdens de beschouwing van het vloedmerk laat ik de aangespoelde rotzooi zien en laat een gedeelte opruimen. Bezoekers schrikken ervan dat in zo’n korte tijd zoveel te vinden is en voelen zich goed dat ze iets aan de ’plastic soep’ kunnen doen. Na afloop wordt de zak geleegd in de vuilniszak en kan die weer voor een volgende excursie gebruikt worden. De excursies waren de afgelopen tijd steeds vol.

Slufter
Scholeksters, veilig achter de draad bij de Sluftermonding (c) Dick Schermer

Eidereenden

Van de eidereenden heb ik een mooie reeks tellingen kunnen verrichten de afgelopen tijd: De tellingen konden snel worden uitgevoerd door het gebied af te scannen met een telescoop vanaf de Bol van Dord:

datum mannen vrouwen jonge mannen
3-apr 53 33
10-apr 370 185 16
17-apr 273 105
24-apr 255 101 2
3-mei 168 64
10-mei 264 128 45

 

Opvallend van de laatste telling is de enorme toename van de aantallen: er zat een grote groep van zo’n 100 nieuwe dieren nabij de geul bij de draad. Er zaten veel jonge mannen tussen (zo’n 45) Er moeten dan ook veel jonge vrouwen tussen zitten. Op 11 mei meldden de vogelwachters van de Slufter de eerste jonge eiderkuikens.

grauwe borstel
Rups van de grauwe borstel bij de Palenbol (c) Dick Schermer

Lepelaars

Er zijn drie locaties in de Geul waar lepelaars broeden: een pluk (20 nesten?) bij het steigertje. Een grote aaneengesloten groep van enkele 100den in het centrale deel achterin. De derde groep wordt nu snel bevolkt door de laatkomers en dat is boven op de helling ter hoogte van de paaltjes in de plas. Af en toe zijn hoogzittende lepelaars vanaf de uitkijkpost langs de Mokweg te zien. Er vlogen tijdens mijn laatste inventarisatieronde zo’n 75 exemplaren op. De eerste twee groepen hebben al volop grote jongen.

boomleeuwerik
Zoekplaatje, twee boomleeuweriken tussen korstmossen

Verdere waarnemingen: boomleeuweriken bij het Muydijkje en de bosrand achter de Ploegelanden, een velduil op 8 mei boven het Grote vlak , broedende bontbekpleviertjes nu ook bij paal 15, een dode kanoet en een rups van de grauwe borstel op de Palenbol tijdens de excursie van 10 mei.

reageren

geef een reactie

  • vjtm reijs
    19 mei 2017 om 23:03
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog