www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een week van de boschwachter op Texel in november 1900

20 november 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Texel

Een van de leuke dingen uit het archief van Staatsbosbeheer is het Journaal van K. Min Staatsboschwachter op het Eiland Tessel. Het journaal over de periode 1 februari 1900 tot en met 23 februari 1902 geeft een goed inzicht op het werk van deze boswachter.

November 1900

weiland

16. Kap en spanten van de schuur opgezet en een man plantgaten maken. Alle avonden met de boschwachtersleerling theoretisch werken. Mistig en zacht weer. Wind Z.W.
17. Als voren, Aan de schuur kap of dak op geheeschen met het takeltuig. Niet uitbetaald. geen bijzonders. Goed weer, wind N.W.
18. Zondag Weekstaat en boeken bijgewerkt, het rekwest om subsidie voor poldersloot “Gerritsland” behandeld en geadviseerd. Koud, regenachtig weer, wind Z.W.
19. Twee arbeiders er bij aangenomen om aan de schuur te helpen. De kap er zoover opgekomen. Overigens als voren, zeer koud, wind O.
20. Muren van zoden opbouwen en wagen deuren maken. Het laatste zelf gedaan. 2 karren zand aan A. Bruin verkocht. Koud en mistig, wind Z.O.
21. Als voren, door de perceelen 6-1 gewandeld. sloot en greppels afgeschouwd in deze perceelen. Perceel 3 was noch niet gereed door de hooge waterstand, pachter uitstel tot 1 december gegeven. Regenachtig, wind N.O.
22. Werkzaamheden  aan de schuur verricht, zelf deur gemaakt. 2 karren zand verkocht aan de gebroeders Eelman. Regenachtig weer en koud. Wind ZW.W.
23. Als voren, door de perceelen 8-14 gewandeld, deze perceelen in orde op 9-10 en 11 na die met greppels graven noch niet klaar zijn. Schouw gesteld op 4 December 1900 . bericht van Apel onderzoek van geleverde kunstmest ontvangen, Thans gehalte Kainiet 10, 45% kali. Buiig, overigens goed weer. Wind Z.W.
24. Als voren, Naar het kantoor van Registratie en domeinen geweest, afscheid genomen van de Heer Ontvanger der Registratie en Domeinen, die vertrekt naar Vianen, slechts noode zien ik deze heer vertrekken, hij was voor mij een waren vriend. Smorgens vriezen, slecht weer, regenachtig en wind, wind Z.W.
25. Zondag, noch maal geadviseerd op rekwest van zondag j.l. “poldersloot Gerritsland”. Weekstaat en boeken bijgewerkt. smorgens vriezend, savonds regenachtig ,wind Z.O.

De week van de boschwachter

Klaas Min was al voor de oprichting van Staatsbosbeheer in 1899 bij de bosaanleg op Texel betrokken. Vanaf 1895 gaf hij voor de Heidemaatschappij leiding aan de aanleg van De Dennen. In die tijd werd nog volop natuurgebied, toen noch woeste grond of onland genoemd, omgezet in landbouwgrond. Aanplant van bos voor de houtteelt hoorde daarbij. Bij de oprichting kwam Min in dienst van Staatsbosbeheer en werd hij verantwoordelijk voor het hele duingebied. De percelen 1-6 besloegen het gebied vanaf de Mokbaai tot het zuiden van de Bollekamer Perceel 8-14 het gebied tussen paal 15 en paal 25. De schuur werd vermoedelijk gebouwd op de mientgronden van de Oude Kooi, een deel van het Lange Stukrichting het Turfveld. Staatsbosbeheer had verschillende schuren o.a. voor opslag van kunstmest voor eigen gebruik en gebruik door pachters.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog