www.boswachtersblog.nl/ Texel

Doe mee aan de schoonmaakactie in De Slufter op zaterdag 10 maart

28 februari 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel

Vrijwilligers in actie tijdens de grote schoonmaak in de Slufter

Het is een traditie aan het begin van het broedseizoen: enthousiaste vrijwilligers helpen de boswachter van Staatsbosbeheer om zwerfafval te ruimen uit het bijzondere natuurgebied De Slufter in het Nationaal Park Duinen van Texel. We kunnen jouw hulp goed gebruiken, meld je nu aan via texel@staatsbosbeheer.nl.

Samen tegen zwerfafval

De grote schoonmaakactie wordt dit jaar gehouden op zaterdag 10 maart. We verzamelen om 09.30 uur aan de overzijde van de trap aan het eind van de Slufterweg. Onder begeleiding van de boswachter gaan we vervolgens tot 13.00 uur aan de slag. Daarna wordt je harde werk uiteraard beloond met een lekkere warme kop soep van Café Restaurant De Slufter. Staatsbosbeheer is blij met alle vrijwilligers die jaarlijks helpen om de unieke natuur van De Slufter afvalvrij te houden. Zo optimaliseren we de omstandigheden voor planten en dieren en kunnen bezoekers van het gebied ongestoord genieten van de natuur.

Natuurlijk vloedmerk paradijs voor leven

Elke winter loopt De Slufter een aantal keer vol met zeewater uit de Noordzee. Dit water voert allerlei natuurlijke materialen mee. Zodra het water wegstroomt blijft er een mooi vloedmerk achter. Je hebt het vast weleens gezien op het strand. Een randje met wier en algen vormt de basis. Het is de plek waar je speciale vondsten kunt doen, een haaienei bijvoorbeeld. Of een bijzondere schelp. Na een storm ontstaat er een vloedmerk dat niet zomaar meer wegspoelt. En dat is goed nieuws voor de natuur.

Eerdere schoonmaakactie in De Slufter

Rottende resten als voedselrijke basis

De rottende resten van het natuurlijke materiaal zorgen in De Slufter voor bijzondere leefomstandigheden op de grens van de zoute kwelder en de voedselarme duinen. De basis van het vloedmerk bestaat langs de Noordzee uit bruine algen, algblaaswier, knotswier en riemwier, maar ook dode dieren zijn een belangrijk onderdeel. Bijvoorbeeld resten van schelpdieren, zeesterren, krabben, vogels en vissen. Hoe dikker de lagen rottend materiaal, hoe meer soorten er van profiteren. Je vindt in het vloedmerk bijvoorbeeld insecten als strandoprollers, pissebedden, wiervliegen en strandkortschilden. Daarnaast kom je vooral kortlevende planten tegen, zoals zeeraket en de zeldzame gele hoornpapaver.

Bijzondere vondsten tussen het afval

Het water voert helaas niet alleen natuurlijk materiaal mee, maar ook zwerfval. Zeker met een flinke storm kan er veel afval in De Slufter terecht komen. Vanwege dit afval worden vloedmerken vaak in z’n geheel opgeruimd, maar daarmee verdwijnt ook de bijzondere natuurwaarde. Wij ruimen dus alleen het afval op uit het vloedmerk en laten het natuurlijke materiaal lekker liggen, zodat planten en dieren ongestoord blijven. Jaarlijks levert de schoonmaakactie zo’n 15 tot 25 m3 aan afval op. Grote stukken plastic, piepschuim, glas, verpakkingsmaterialen, maar soms ook bijzondere vondsten. Zo vond een vrijwilliger ooit flessenpost uit Engeland. Opruimen is dus zeker niet saai, wie weet wat je tegenkomt!

Doe je mee? Laat het ons dan even weten via texel@staatsbosbeheer.nl.

Dankzij de steun van verschillende organisaties kan deze jaarlijkse schoonmaakactie plaatsvinden. De gemeente Texel neemt de afvoer van het vuil voor haar rekening, Café Restaurant De Slufter zorgt voor een warme kop soep na afloop en Staatsbosbeheer zorgt voor vuilniszakken en werkhandschoenen.

Twee aanhangers vol vuil uit De Slufter, goed werk van veel vrijwilligers

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog