www.boswachtersblog.nl/ Texel

100 kilometer mountainbiken langs prachtige natuur op Texel

23 april 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel

Mountainbikewedstrijd in De Dennen, (c) Staatsbosbeheer-Erik van der Spek

Mountainbikers kunnen hun hart ophalen op Texel. Afgelopen weekend is de 100 kilometer ATB-route geopend. Het officiële startpunt van de route is bij de veerhaven, waarna je honderd kilometer kan fietsen door en langs prachtige natuurgebieden en landbouwgronden op het eiland.

Via bos en duin naar Waddendijk

Vanaf de veerhaven voert de 100 kilometer ATB-route langs de westkust van Texel. Daar fiets je afwisselend langs duingebied en door het bos. Het is een uitdagend stuk, waarvan maar een klein gedeelte verhard is. Zodra je bij de noordpunt van Texel bent aangekomen fiets je langs de Waddendijk terug. Op die terugweg fiets je via de polder en passeer je de dorpen Oosterend, De Waal en Oudeschild. Er zitten verschillende afsnijmogelijkheden in de route. Je herkent ze aan de bordjes met ATB-markering op een blauwe ondergrond. Op deze manier splits je de route op in verschillende lussen.

Beschermen versus beleven

Van de route loopt een kleine 33 kilometer door gebieden die door Staatsbosbeheer worden beheerd. Voor ons staat het beschermen van de natuur op de eerste plaats, maar we vinden het ook belangrijk dat mensen de natuur, waar dat mogelijk is, zoveel mogelijk kunnen beleven. Samen met Wielersport Texel is een uitdagende route samengesteld die mountainbikers alle ruimte geeft op plekken waar het de natuur niet schaadt. Om de impact op de natuur en op andere recreanten te waarborgen zijn duidelijke afspraken gemaakt met Wielersport Texel. Zij zullen mountainbikers in het algemeen en haar leden in het bijzonder aanspreken op het naleven van de MTB-gedragscode.

Opening nieuwe 100 kilometer ATB-route op Texel.

Gedragscode mountainbiken in natuurgebieden

De MTB-gedragscode is eenvoudig: fiets alleen daar waar het is toegestaan, respecteer de natuur: plant én dier, fiets in kleine groepjes, waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk, benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets, voorkom onnodig remmen waardoor je de ondergrond spaart, maak geen onnodig lawaai en laat geen afval achter. Zo kunnen alle gebruikers op een rustige en respectvolle manier genieten van de natuur. Wielersport Texel spreekt mensen die zich niet aan deze MTB-gedragscode houden persoonlijk aan en zal ze mogelijk uitsluiten van haar activiteiten.

Samen de natuur beleven

Het effect van de 100 kilometer-route op andere recreanten is voor de aanleg besproken binnen het Nationaal Park Duinen van Texel en met paardensport-organisaties. Door positieve ervaringen met het toestaan van mountainbikers op het ruiterpad langs De Muy en De Slufter, hebben de paardensportorganisaties ingestemd met gecombineerd gebruik van een deel van de ruiterpaden. Mocht het gecombineerd gebruik van paden toch problemen op gaan leveren voor de hoofdgebruikers, dan zal de route op deze punten naar het nabij gelegen fietspad worden verlegd.

Meer informatie en route

Alle informatie over de route en een kaart vind je op de website van Wielersport Texel: www.wstexel.nl.

reageren

geef een reactie

 • Jos van den Berg
  23 april 2018 om 20:02

  Ik loop veel in de duingebieden van Texel en zie zeer regelmatig mountainbikers die op paden fietsen waar fietsen niet is toegestaan. Vaak betreft het ook nog eens paden die ontstaan zijn door diezelfde fietsers. Nu is er een 100 km ATB route. Misschien fantastisch voor de fietsers maar voor de natuur een extra belasting . Dit betekent namelijk niet dat er niet meer gefietst wordt op de illegale paden. En zonder noemenswaardige handhaving zoals nu het geval is, zal dit nooit veranderen. Als het beschermen van de natuur op de eerste plaats komt zal SBB moeten handhaven. En handhaven betekent dat er boswachters in het veld moeten zijn. Daar gebeurt het.

  • John Batenburg
   20 augustus 2018 om 20:24

   Ga nou niet de heilige wandelaar uithangen .
   Zo kunnen wij elkaar wel allerlei verwijten toespelen en ik kom als ATb er toch heel wat tegen .Los lopen van honden , mensen aan de verkeerde kant van afrastering, rotzooi langs wandelpad en in duin, lawaai in de duinen ,roken…….dus zo komen we er nooit uit.
   laten we samen leven en genieten van alles wat de natuur ons brengt en er ook samen gebruik van maken .

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog