www.boswachtersblog.nl/ Texel

Geniet van de vogels op Texel tijdens het Waddenvogelfestival

12 mei 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel
meeuwenkolonie texel

Meeuwenkolonie op Texel

Als je aan Texel denkt, dan denk je aan de prachtige natuur en de bijzondere vogels. Met 380 verschillende soorten kun je Texel met recht een vogeleiland noemen. Het is de variatie in het landschap die het eiland zo aantrekkelijk maakt: Vogels profiteren van het wad, de natte duinvalleien, het bos en de polders. Als vogelliefhebber is Texel dus een walhalla. En dat is het zeker op 12 en 13 mei: tijdens de derde versie van het Waddenvogelfestival.

Vogels kijken in het Nationaal Park Duinen van Texel

Tijdens het Wadden Vogelfestival staat Texel twee dagen lang in het teken van vogels kijken en genieten van de natuur. Voor zowel vogelaars, natuurliefhebbers en vakantiegangers is er veel te beleven. Op verschillende plekken in het Nationaal Park Duinen van Texel en langs de Vogelboulevard aan de oostkant van Texel zijn vogelkijkpunten te bezoeken. Hier vind je vrijwilligers met telescopen die je alles over de aanwezige vogels en het prachtige natuurgebied kunnen vertellen.

Aalscholvers, lepelaars en eidereenden

Met een beetje hulp kun je op een dag wel ruim 100 verschillende vogels ontdekken. Vanaf elk uitzichtpunt zijn weer andere bijzondere vogels te zien. Bij de Geul in de zuidpunt krijg je een fantastisch inkijkje in het reilen en zeilen van de aalscholverkolonie. Er vliegen lepelaars over en als je omdraait richting de Mokbaai heb je uitzicht op allerlei wadvogels die in de baai foerageren. Bij het uitkijkpunt bij de noordelijke Slufter spot je de vele eidereenden en bij de vuurtoren in het noorden volg je de vogeltrek.

vogelkijkpunt slufter texel
Publiek bij het vogelkijkpunt in de noordelijke Slufter

Meer leren over vogels tijdens een excursie met de boswachter

Vind je het leuk om meer te leren over de vogels van Texel? Ontdek samen met je kinderen bijvoorbeeld de meeuwenkolonie van de Westerduinen op vrijdag 11 mei. Voor deze keer mag je er komen. Samen met de boswachter ga je op ontdekkingstocht door de duinen en kom je alles te weten over de meeuwen en hun leefgebied. Of bewonder de aalscholver-, lepelaar- en meeuwenkolonies van De Geul op vrijdag 11 mei of zaterdag 12 mei. Deze beide excursies boek je via ecomare.nl. Liever een andere excursie? Kijk voor het volledige programma van excursies tijdens het Waddenvogelfestival op vogelexcursiestexel.nl.

Rust voor broedvogels, ook tijdens het festival

Het ligt voor de hand dat vogels tijdens het broeden rust nodig hebben. Staatsbosbeheer probeert die rust zo veel mogelijk te garanderen, uiteraard ook tijdens het Waddenvogelfestival. Als bezoeker lever jij hieraan ook een belangrijke bijdrage. Respecteer de gebieden die zijn afgesloten. Dit doen we niet voor niets, sommige vogels keren niet terug naar hun nest als ze zijn opgeschrikt. Daarnaast is het belangrijk dat je hond aangelijnd is. Zo is de kans kleiner dat hij het pad afgaat en nesten of vogels verstoort. Niet alleen je hond zelf, maar ook zijn geurspoor kan de broedende vogels afschrikken. Binnen het nationaal park mogen honden tijdens het broedseizoen op de paden loslopen in het Krimbos en in De Dennen.

Bezoek vrijwillige vogelwachters bij vogelkijkpunten in De Slufter en De Geul

reageren

geef een reactie

 • F van Rossem-Klomp
  12 mei 2018 om 15:43

  Tja, wat een lof voor het vogeleiland, als walhalla.
  Helaas is het voor veel vogelsoorten minder prettig, wanneer zoals vandaag de mestinjector weer wordt ingezet.
  Veel gier komt dan toch nog in de lucht. En spoelt later uit in de sloot.
  Een cyclomaaier komt in razende vaart over het land: dag mooie kleine pullen!
  Tot slot vouwt een gifspuit zo groot als een Boeiing zijn vleugels uit: een speciale regen die de leeuwerik verjaagt.
  Het spookt hier op Texel!
  Dus staak voorlopig maar de valse loftrompet.

 • FilmFabriekGroningen
  12 mei 2018 om 10:44

  De Slufter was voor ons een bijzondere ervaring. We hebben er in maart gefotografeerd en gefilmd. Koud en hartverwarmend! We komen graag terug. Hier een impressie: https://youtu.be/cJgy7NhKg34

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog