www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vijf leukste tips om met kinderen te genieten van de natuur op Texel

21 juni 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel
Sommeltje langs het Sommeltjespad

Sommeltje langs het Sommeltjespad op Texel

Hutten bouwen met sprokkelhout, lekker op je blote voeten door de kreken van de Slufter banjeren of op zoek naar aardmannetjes in het Texelse bos: voor kinderen is er in de Texelse natuur van alles te beleven.

1. Ga op zoek naar Texelse aardmannetjes

Volgens de legenden wonen er op Texel Sommeltjes, een soort aardmannetjes. De wonderlijke wezentjes dansen erop los in het maanlicht en helpen mensen met klusjes. Ze kunnen zelfs veranderen in een willekeurig dier! Overdag zie je de Sommeltjes niet zo vaak, want door één zonnestraal verstenen ze. Maar als je goed zoekt vind je ze misschien wel langs het Sommeltjespad in het bos De Dennen. Hier maak je met je kinderen een verrassende wandeling van 1,5 kilometer. Laat je ons weten of je een Sommeltje bent tegengekomen?

2. Met blote voeten door de Slufter

De Slufter is misschien wel het beroemdste natuurgebied van Texel. En dat is niet zo gek, want deze mooie mislukte polder is heel bijzonder. Het Noordzeewater stroomt door prachtige kreken het gebied binnen. In het struingebied mag je vrij rondlopen. Maak een mooie en avontuurlijke wandeling door de Slufter naar het strand. Spring over de kreekjes of banjer lekker op blote voeten door de modder. In de kreken leven garnaaltjes en platvisjes. Via het half verharde familiepad van 0,8 kilometer kun je met kinderwagen een stuk het gebied in lopen. Je kunt ook een spannende excursie met de boswachter boeken via ecomare.nl.

3. Hutten bouwen in het bos

Wat is er nu leuker dan hutten bouwen in het bos? In de speelbossen van Staatsbosbeheer mag je alle losse takken die je kunt vinden gebruiken om je eigen hut te bouwen. Je hoeft hier niet op de paden te blijven! Speelbos Fonteinsnol ligt in het bos De Dennen. Hier vind je ook een spannende uitkijktoren. Als je hem beklimt kun je helemaal over het bos en de duinen uitkijken. Aan de andere kant van het eiland, bij de Cocksdorp, vind je bosspeelplaats het Krimbos. Je herkent de bosspeelplaatsen aan het pictogram van een kind dat een hut aan het bouwen is. Veel bouwplezier!

hut bos texel
Zelfgebouwde hut in het bos op Texel

4. Vogels kijken in de Geul

Texel is een echt vogeleiland en vogels kijken is hartstikke leuk. Kun jij een lepelaar herkennen? En heb je weleens gezien hoe groot de vleugels van een Aalscholver zijn? Bij het vogelkijkpunt bij de Geul in het zuiden van Texel vind je de vrijwillige vogelwacht van Staatsbosbeheer. Deze vogelliefhebbers kunnen je allerlei leuke weetjes vertellen over de vogels die op het eiland te zien zijn. En misschien nog leuker: je kunt de vogels zelf van dichtbij bekijken door de telescoop.

5. Barbecue in de buitenlucht

Van al die buitenlucht word je natuurlijk vreselijk hongerig. Ook eten kun je op Texel in de natuur. Bij de barbecue-plaats in het bos De Dennen staan barbecues die je mag gebruiken om zelf wat lekkers te bakken. Je vindt hier ook picknickbanken waar je met het hele gezin kan aanschuiven. Vanwege de brandveiligheid mag er alleen gestookt worden met houtskool (zelf meenemen). Eet smakelijk!

reageren

geef een reactie

  • G.M. Slosser
    30 september 2018 om 02:05

    Jullie tmmeren geweldig aan de weg. Ga zo door! Groetjes, Guido.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog