www.boswachtersblog.nl/ Texel

De stille opruimers van Texel

8 maart 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Boyan Slat is met zijn plasticsoep opruimsysteem inmiddels in bijna elke talkshow geweest. Onderhandelaars van EU-lidstaten haalden de voorpagina’s van de kranten voor het komen tot een wegwerpplastic verbod. Onderzoekers proberen te achterhalen wat de lange termijn effecten van al dat microplastic nou precies zijn. Stuk voor stuk goede ontwikkelingen die hopelijk leiden tot mooie resultaten in de toekomst. Maar vandaag wil ik stil staan bij de stille opruimhelden die zich inzetten voor een schoon Texel. De mensen die van hun fiets stappen om dat colablikje uit de berm mee te nemen, tijdens een strandwandeling een plastic touw onder het zand vandaan trekken en eindeloos veel dopjes in hun zak stoppen, ook wanneer er niemand kijkt.

Niet alleen schildpadden

We kennen het allemaal, die plaatjes van schildpadden met het plastic van een six-pack bier om hun nek. Ook op Texel zijn dieren nog te vaak de dupe van de sporen die de mens achterlaat in de natuur. Zo werd er vorige zomer een Jan-Van-Gent, die volledig verstrikt was geraakt in zwerfafval, binnengebracht bij Ecomare.

Naast deze direct zichtbare gevolgen van zwerfafval op de natuur dringt het plastic ook stilletjes de voedselketen binnen. Vooral verpakkingsmateriaal dat uiteenvalt in kleine stukjes kan snel worden aangezien voor voedsel. Eenmaal gegeten door een klein organisme werkt het plastic zich een weg omhoog in de keten, tot aan de mosselen en vissen die wij zelf consumeren.

Het zijn niet alleen vissen en vogels die te maken krijgen met zwerfafval. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat er in Nederland jaarlijks 4000 koeien doodgaan door zwerfafval. Dat blikje in de berm waait een weiland in, de boer maait het gras en scherpe stukjes afval komen in het voer voor de dieren terecht. Dit brengt onnodig veel dierenleed en kosten voor de boeren met zich mee.

Jan-van-Gent verstrikt in zwerfafval (foto: Ecomare)

Texel Zero Waste

Een voorbeeld van een lokale held die dit soort scenario’s op Texel probeert te voorkomen is Svet Hristova. Al wandelend over ons mooie eiland verzamelt ze zwerfafval. Het resultaat deelt ze via haar Instagram account @Texel.Zero.Waste, hiermee hoopt ze anderen te stimuleren om hetzelfde te doen. Waar ze ook loopt, ze heeft altijd een zakje bij zich om afval op te ruimen. Niet omdat ze denkt dat ze hiermee het grote wereldwijde probleem kan oplossen maar juist omdat ze wil aantonen dat kleine acties een verschil kunnen maken. Naast Svet zijn er nog vele anderen individuen die zich regelmatig inzetten voor een schoon Texel, zoals bijvoorbeeld de vrijwilligers die bijna dagelijks opruimen in De Slufter en de deelnemers van diverse opruimacties.

Het was hartverwarmend om te zien hoeveel mensen hulp hebben aangeboden na de containerramp begin dit jaar, Texel bleef uiteindelijk redelijk gespaard. Laten we niet wachten op een volgende ramp, we kunnen ook nu al aan de slag. De zogenaamde padvinders regel ‘laat de plek waar je bent schoner achter dan hoe je hem hebt aangetroffen’ is wat mij betreft precies waar het om draait. Elk opgeruimd stuk zwerfafval is een vijand minder voor onze natuur.

Opruimactie zaterdag 9 maart

Met de middelen die Staatsbosbeheer heeft, proberen wij ook ons steentje bij te dragen aan een schoon Texel. Zo organiseren en ondersteunen wij verschillende opruimacties. Op zaterdag 9 maart is onze jaarlijkse voorjaarsschoonmaak in De Slufter. We verzamelen om 9:30 u. onderaan de trap aan het einde van de Slufterweg. De gemeente zorgt dat het verzamelde afval wordt opgehaald en Café-restaurant de Slufter voor een kop soep na afloop.

Hopelijk tot zaterdag! En stille opruimers: ik waardeer jullie inzet enorm en jullie hebben mij geïnspireerd; sinds kort heb ik ook altijd een zakje bij me om zwerfafval op te ruimen.

reageren

geef een reactie

 • G.Blom
  13 maart 2019 om 17:35

  Glenn ,
  Tiid geleden dat ik(vader v Harm) je sprak (o..a. bii nachtzwaluwen).Ben wel vaak op Texel,maar mn gezondheid werkt tegen.
  Fijn om jullie blogs te lezen,Blijf ik.up to date he
  Grtn,Gert Blom

  • Boswachter Glenn van Ginkel
   14 maart 2019 om 15:25

   Dag Gert,

   Leuk dat je ons volgt we houden je graag op de hoogte wat er allemaal gebeurd. Wat vervelend dat de gezondheid je tegen werkt hoop dat je er snel weer boven op komt. Wie weet komen we elkaar weer tegen bij een nachtzwaluw.
   Groeten aan Harm,
   en hopelijk weer tot snel wat het seizoen komt er weer aan.

   Gr Glenn

 • Noah
  11 maart 2019 om 14:32

  Wij (ik en mijn partner) nemen tenminste altijd drie stukjes (per persoon) plastic mee uit de natuur, stand of bos.

  Is wel het minste wat wij kunnen doen.

 • Albert Westerhof
  8 maart 2019 om 10:27

  Wat een leuke blog en een goed idee. Jammer dat ik a.s. zaterdag niet kan helpen in de mooie Slufter. Helaas lukt het ook al niet dit jaar vrijwillig vogelwachter te zijn in dit mooie gebied. Veel succes!

  • FilmFabriekGroningen
   8 maart 2019 om 10:51

   goed blog! fijn dat mensen die oog hebben voor het belang van een goed onderhouden en opgeruimd landschap aandacht en waardering krijgen voor hun inzet. dat zou eens voorpagina nieuws moeten zijn!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog