www.boswachtersblog.nl/ Texel

De Slufter op Texel weer een stuk schoner

13 maart 2019 Boswachter Glenn van Ginkel in Texel

Op zaterdag 9 maart was onze jaarlijkse Staatsbosbeheer vuilruimactie in De Slufter. Het was nog even de vraag hoeveel animo er zou zijn met het dreigende slechte weer wat in aankomst was. De opkomst was gelukkig toch nog zeer goed; meer dan 40 vrijwilligers gingen gewapend met handschoenen en vuilniszakken De Slufter in om de strijd met het zwerfvuil aan te gaan.

De groep vrijwilligers was divers; van jong tot oud en zowel Texelaars als bezoekers toonde hun betrokkenheid. De focus van deze opruimactie was de oostkant van De Slufter. Hier ligt een breed vloedmerk van afgestorven plantresten en veel zwerfvuil. Er werden jerrycans, veel plastic touwtjes, vissersnetten maar ook pallets en gelijmde stukken hout verzameld. In 3 uur tijd werd een enorme hoeveelheid afval verzameld, waaronder ook veel klein plastic afval.

Na afloop konden de vrijwilligers een kop soep halen die werd aangeboden door Café-Restaurant ‘De Slufter’. De weergoden waren aan onze kant, terwijl er werd genoten van de soep brak de hemel open en begon het hard te regen.

In 3 maanden tijd 32 kuub troep uit de slufter afgevoerd

Dit was niet de enige opruimactie dit jaar. Het is best schokkend dat als je alle acties bij elkaar optelt dat er 32 kuub aan troep is weggehaald uit De Slufter. En zelfs met alle inzet is De Slufter nog niet helemaal schoon. De meeste grote stukken plastic zijn nu verwijderd maar onder het vloedmerk liggen nog meer piepkleine stukje plastic. Het is bijna onmogelijk om deze met de hand op te ruimen, we zijn nog aan het nadenken over hoe we dit het best aan kunnen pakken.

Het broedseizoen is begonnen en daarom staan er voor de komende maanden geen nieuwe opruimacties op de agenda. Na de zomer gaan we hier weer mee verder, via ons blog houden we iedereen op de hoogte. Je kunt je hier aanmelden om een e-mail te ontvangen zodra er een nieuw blogbericht is geplaatst.

Het opruimen hoeft overigens niet te stoppen, wij moedigen iedereen aan om een zakje mee te nemen als je een wandeling maakt door onze natuurgebieden en zwerfval dat je onderweg tegenkomt mee te nemen.  Elk stukje plastic in de container is een stukje minder in de natuur. Zo krijgen wij met elkaar De Wadden weer schoon.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog