www.boswachtersblog.nl/ Texel

Mooie opkomst after-dunning excursie

4 april 2019 Boswachter Glenn van Ginkel in Texel

De bos dunning van de dennen is voorbij, het hout is afgevoerd en de rust is weer teruggekeerd in het bos. Op de grond liggen de overblijfselen van de bomen die ruimte hebben gegeven aan ander bomen. De sporen van de harvester die nu nog zichtbaar zijn zullen in de jaren opgaan in de nieuwe planten die hier zullen gaan groeien. Het is nu tijd voor het bos om weer verder te gaan groeien en te ontwikkelen. Op woensdag 27 maart konden geïnteresseerden met boswachter Erik en boswachter Glenn mee om een ronde te maken door de diverse vakken.

 

Met een gezelschap van 15 mensen zijn Boswachter Glenn en Erik op pad gegaan om de diverse bospercelen te bekijken waar gekapt is. Hier werd verteld wat de redenen waren om in deze percelen bomen te kappen en wat de overwegingen waren voor dit besluit. Zo werd er in vakken gekeken waar gekozen is om de inlandse Grove den ruimte te geven, de verjongingsgaten en de brandsingels. Per vak werd er verteld waarom en hoe we tot deze keuze zijn gekomen. Daarnaast was er gelegenheid om vragen te stellen over de dunning.

Toekomstig bosbeheer

De komen de jaren zullen we de ontwikkelingen in het bos blijven volgen. Dit en volgend jaar gaat Staatsbosbeheer het beheerplan voor haar terreinen binnen het Nationaal Park Duinen van Texel actualiseren. Belangrijke hulpmiddelen daarbij zijn de diverse inventarisaties, het N2000-beheerplan, Provinciaal Natuurbeleid, inbreng vanuit de Texelse samenleving en advies van het Nationaal Park. Bosbeheer is een van de thema’s binnen dit beheerplan. Volg ons weblog om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, hier plaatsen wij binnenkort ook een oproep om met ons mee te denken over het nieuwe beheerplan.

reageren

geef een reactie

  • Piet van Noort (@pietjepier)
    4 april 2019 om 18:01

    Sorry, ik zie al deze goed bedoelde werkzaamheden als onnatuurlijke handelingen. Wat willen we voor ons nageslacht achter laten ? Gemodificeerde stukken natuur zoals die er 25 jaar geleden ook waren althans zoals die in de gewenste visie toen is opgesteld. Maar….. wat komt er nu terecht van de natuurlijke ontwikkeling ? Is er, op plekken waar SBB het voor het zeggen heeft, nog wel kans dat de natuur op een natuurlijke wijze voort kan bestaan ? Voor mij wordt ook SBB bestuurd door economen die begrijpelijk de financiele touwtjes aan elkaar knopen maar heeft dat iets met natuurontwikkeling te maken ? Waar is Staatsbosbeheer mee bezig ?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog