www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vogelwachtseizoen van start

19 april 2019 Boswachter Glenn van Ginkel in Texel

Foto: Hans Jansen

Sinds 1 april zijn er weer vogelwachters actief bij de vogelkijkpunten in de Slufter en De Geul. De vrijwilligers van Staatsbosbeheer vertellen je graag over de vogels en de bijzondere natuur in het Nationaal Park Duinen van Texel. Ze informeren bezoekers over hoe ze van de natuur kunnen genieten zonder deze te schaden; dit is tijdens het broedseizoen extra belangrijk. Boswachter Glenn vertelt over de vogels die je de komende tijd tegen kunt komen op het eiland.

Vogelwachters Jaap & Maya

Op een topje van een struik zit een klein vogeltje ter grootte van een roodborstje een mooi lied te fluiten. Wie beter kijkt, ziet dat het geen roodborstje is maar de blauwborst. Deze prachtige trekvogeltjes laten zich in het voorjaar regelmatig zien in de buurt van de Horsmeertjes. Af en toe verlaat het vogeltje zijn takje, vliegt dan omhoog en laat zijn opvallende blauwe borst zien. Verderop zit een fitis, terug van een lange reis vanuit Afrika. Het vogeltje lijkt erg op de tjiftjaf maar is goed te herkennen aan zijn zang: een zacht riedeltje van hoog naar laag.

Vogels die hun naam verklappen

Wanneer de tjiftjaf begint de roepen, is het meteen duidelijk om welke vogel het gaat: dit kleine vogeltje roept zijn eigen naam. Het onopvallende, bruin-geel-groen gekleurde vogeltje broedt laag bij de grond en heeft twee broedsels per jaar. In de verte komt een luidruchtig groepje vogels aan vliegen, in de lucht verraden ze wie ze zijn. Ze roepen namelijk ook hun eigen naam tijdens het vliegen “kneu kneu kneu”; het zijn de kneuen. De mannetjes kwetteren er op los met hun felrode borst en rode ‘baret’. Deze zaden-etende vogels broeden in doornachtige struikjes, daar zijn ze goed beschermd tegen diverse roofvogels.

Bruine kiekendief slooft zich uit

Hoog in de lucht vliegt een jager met lange gele poten: de bruine kiekendief. De vogel maakt sierlijke vliegbewegingen om indruk te maken op een vrouwtje in de buurt. Als zijn vliegkunsten niet genoeg zijn, brengt hij haar een stukje Texels konijn. Op deze manier probeert hij het vrouwtje ervan te overtuigen dat hij een goede kandidaat is om dit seizoen voor haar en toekomstige jongen te zorgen. Kiekendieven broeden een keer per jaar en maken hun nest meestal tussen het riet.

Foto: Hans Jansen

Rust voor broedvogels

Sommige vogels keren niet terug naar hun nest als ze zijn opgeschrikt, daarom is rust tijdens het broedseizoen van groot belang. Zorg dat je hond aangelijnd is en respecteer de afgesloten gebieden. Wil je toch graag een keer een kijkje nemen? Een gids of boswachter van Staatsbosbeheer neemt je tijdens een excursie graag mee, bijvoorbeeld tijdens een wandeling langs de vogelkolonies in De Geul. In dit gevarieerde duingebied broeden aalscholvers, lepelaars en meeuwen in grote kolonies. De excursies zijn te boeken via Ecomare.

reageren

geef een reactie

  • Albert Westerhof
    20 april 2019 om 12:04

    Succes vogrlwachters! Jammer dat ik dit jaar niet ingepland kon worden. #jaloers!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog