www.boswachtersblog.nl/ Texel

De aanlijner wint

2 mei 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Foto: Twan Teunissen

Rennen over het strand of door de duinen! Honden vinden het geweldig. Maar mag dat eigenlijk wel? En zo ja, waar en wanneer? En mag de hond ook loslopen in het bos of langs de schapenweiden? Overal waar jij mag wandelen, mag jouw hond mee. Vanwege de kwetsbare natuur op ons eiland zijn er wel regels die bepalen waar de hond moet worden aangelijnd. Door de regels te respecteren vermijd je niet alleen een boete maar maak je de komende weken ook nog kans op een prijs!

Broedseizoen in volle gang

Het broedseizoen op Texel is begonnen. De eerste broedvogels, insecten en bloemen van het nieuwe seizoen laten zich zien. De nachtegaal, baltsende bruine kiekendieven, bonte zandoogjes en driekleurige viooltjes zijn alweer gespot. De lepelaars bezetten de broedkolonies in De Geul en De Muy. Ook de aalscholvers zijn weer in grote getalen aanwezig. In de broedtijd moeten we extra voorzichtig zijn met de Texelse natuur. Door de afgesloten gebieden en de regels te respecteren zorgen we er samen voor dat onze unieke flora en fauna zo goed mogelijk beschermd blijft.

Dreigend gevaar

Door honden aan te lijnen is de kans kleiner dat ze van het pad afgaan en nesten of vogels verstoren. Vooral grondbroeders kunnen makkelijk door loslopende honden worden weggejaagd. Bij dreiging verlaten de vogels het nest, dan is de kans groot dat de eieren niet uitkomen. Honden hebben een goede neus en vinden dus gemakkelijk nesten of jonge vogels die net zijn uitgevlogen. De vogels kunnen het gebied als gevaarlijk gaan ervaren, waardoor ze er in het gevolg niet meer zullen broeden. Ook schapen kunnen slachtoffer worden van loslopende honden, houd je hond daarom op wandelpaden langs weilanden, zoals op De Hoge Berg, altijd aan de lijn. Voor broedvogels is het ook belangrijk dat katten in ieder geval ’s nachts binnen blijven, ze gaan dan minder op strooptocht.

Nieuwe hondenflyer


In De Dennen en het Krimbos mogen honden loslopen. Hier geldt de aanlijnplicht alleen op speelplaatsen, speelweides en in gebieden met grote grazers. Ook op delen van het Noordzeestrand mag de hond lekker rennen. De exacte gebieden staan op de hondenflyer. De nieuwe versie van deze flyer is uitgebracht door Nationaal Park Duinen van Texel, Gemeente, VVV Texel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Deze is hier verkrijgbaar.

Winnen?

Neem een foto van je aangelijnde hond op Texel en plaats die voor 23 mei openbaar op Facebook, Twitter of Instagram met de hashtag #BroedseizoenTexel om kans te maken op het prijspakket: een zak van 12 kilo hondenvoer (gesponsord door Welkoop Texel), hondenspeeltje en hondensnacks (gesponsord door Van Zuilen Dier & Kado), een hondenboekje (gesponsord door Texelboekz) en een privéles van Speurhonden Texel.

Deze actievoorwaarden gelden voor de winactie “de aanlijner wint” van mei 2019 op Texel. Meedoen kan door tussen donderdag 2 mei 2019 en 22 mei 2019 een foto van jouw aangelijnde hond openbaar te plaatsen op Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #BroedseizoenTexel. Uiterlijk 30 mei maakt boswachter Anna (Staatsbosbeheer Texel) de winnaar bekend via sociale media (Facebook/Instagram/Twitter). De winnaar kan de prijs ophalen in het kantoor van Staatsbosbeheer in Den Burg. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. De prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere prijzen. Staatbosbeheer behoudt zich het recht voor om de actievoorwaarden tussentijds te wijzigen of de actie voortijdig te beëindigen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog