www.boswachtersblog.nl/ Texel

Europese Dag van Het Nationaal Park

24 mei 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Moederdag, Valentijnsdag en dierendag, deze kennen we allemaal wel. Maar wist je dat het komende week broerendag, dag van de hond, theedrinkdag en bunkerdag is? Ik zal niet de enige zijn die normaal niet stilstaat bij deze speciale dagen. Maar als boswachter in een van de mooiste nationale parken van Nederland moet ik de 20e editie van de Europese Dag van Het Nationaal Park dit weekend natuurlijk wel uitgebreid vieren. En hoe beter dan het hele Nationaal Park Duinen van Texel te voet te doorkruisen. Wandel je mee?

Nationaal Park Duinen van Texel

Het eerste Nationaal Park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Het idee om het duingebied van Texel een Nationaal Park te maken werd ongeveer 20 jaar later voor het eerst geopperd door natuurbeschermer Jac. P. Thijsse. Uiteindelijk heeft het gebied op 1 mei 2002 definitief de status van een Nationaal Park gekregen. Nationaal Park Duinen van Texel omvat de duingebieden aan de westkant van het eiland, in totaal ongeveer 4300 hectare met uitgestrekte stranden, loof- en dennenbos, bijzondere kwelders en duinvalleien.

Samenwerkingsverband

Om die prachtige natuurgebieden mogelijk te maken is het belangrijk dat we met elkaar afspraken maken. De kwetsbare natuur moeten we goed beschermen maar we willen er ook van kunnen genieten. Hoe gaat dat samen? En hoe willen we dat met elkaar gaan regelen? Het Nationaal Park is een samenwerkingsverband waarbij verschillende betrokkenen een stem krijgen.

Toen ik hier opgroeide bestond het Nationaal Park nog niet, als kind maakte mij dat natuurlijk ook helemaal niets uit. Als je in een boom klimt boeit het je niet of het toevallig een Nationaal Park boom is. Vissen met een netje is leuk in een Nationaal Park kreekje in De Slufter maar kan net zo goed in een slootje langs de weg. In het dagelijks leven maakt het ons misschien niet zoveel uit of het stukje natuur waar we doorheen struinen een nationaal park is of niet. Maar doordat verschillende partijen samenwerken binnen het Nationaal Park zorgen we dat de mooie natuur op Texel behouden blijft en ook toekomstige generaties ervan kunnen blijven genieten. Dat we dit weekend even stilstaan bij de geweldige natuurgebieden die Texel rijk is en het belang van dit samenwerkingsverband lijkt mij meer dan terecht.

Wandel mee

De Europese dag van het Nationaal Park staat dit jaar in het teken van natuurschatten.  Zaterdag 25 mei wandel ik van de Mokbaai naar de vuurtoren langs mijn natuurschatten in Nationaal Park Duinen van Texel. Iedereen is van harte uitgenodigd om met mij mee te wandelen, of dat een klein gedeelte is of de totale afstand van 34 kilometer. Om de ± 5 kilometer is een vast punt waar je aan kunt haken.

Ik vier dit weekend dus vooral de dag van het nationaal park. Maar omdat het bijna broerendag is vraag ik of mijn broer ook meegaat. We komen trouwens onderweg vast wel een bunker tegen, en honden zijn natuurlijk ook welkom. Met een kopje thee na afloop heb ik dan toch al die speciale dagen nog gevierd.

Ik start om 09:00 bij de parkeerplaats Mokweg. Aansluiten kan vervolgens om 10:15 parkeerplaats Paal 9, 11:30 parkeerplaats Turfveld, 12:30 parkeerplaats Ecomare, 14:00 fietsenstalling Paal 21 en 15:30 parkeerplaats De Slufter.

Aanmelden is niet nodig. Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op via 06-10203149 of a.sprenkeling@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog