www.boswachtersblog.nl/ Texel

Nieuwe broedlocatie lepelaars op Texel

28 mei 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

De Slufter

Naast de bekende lepelaarskolonies in De Geul, De Muy en De Schorren (Natuurmonumenten) broeden er dit jaar ook lepelaars in De Slufter op Texel.

Lepelaars zijn unieke vogels en horen echt bij het eiland. De Muykolonie was lange tijd samen met die van het Naardermeer en het Zwanenwater de enige plek in Nederland waar deze prachtige vogels voorkwamen. In de jaren ’80 kwamen op het dieptepunt in het hele land maar zo’n 100 paar voor. De lepelaar heeft zich nu enorm uitgebreid tot 2500 paren. De vogel broedt op veel plekken en vooral in het Waddengebied.

Begin februari zijn de lepelaars vanuit de overwinteringsgebieden in West-Afrika vertrokken naar hun broedgebieden. Na een reis van ongeveer twee maanden kwamen ze aan op Texel. De lepelaars hebben dit jaar een nieuwe vestigingslocatie: De Slufter. Mogelijk dat ze uit de Muy vandaan komen; daar lijken er minder dan vorig jaar te zijn. Na de eerste telling zijn er 16 broedparen in De Slufter, 27 broedparen in De Muy en 378 in De Geul. Er komen nog steeds vogels terug dus deze aantallen kunnen bij de volgende tellingen weer anders zijn.

 

reageren

geef een reactie

 • Jos van den Berg
  28 mei 2019 om 20:33

  Ik ben nu ook benieuwd hoeveel paar op de Schorren broeden. Zijn deze gegevens al bekend?

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   29 mei 2019 om 11:01

   Hoi Jos,

   ik heb het even nagevraagd bij de collega’s van Natuurmonumenten: er broeden op dit moment ongeveer 100 paar lepelaars op De Schorren. De verwachting is dat dit aantal nog iets gaat groeien.

   Vriendelijke groet,

   Anna

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog