www.boswachtersblog.nl/ Texel

Strandbroeders

3 juni 2019 Boswachter Glenn van Ginkel in Texel

De Texelse stranden zijn ontzettend populair. De rust, de ruimte en het geluid van de zee: iedereen geniet ervan op zijn eigen manier. Een wandeling met de hond, zandkastelen bouwen, paardrijden, kitesurfen of hardlopen. Behalve mensen komen ook veel vogels graag naar het Texelse strand. Ze vinden hier een gevarieerd buffet van visjes, krabbetjes, garnaaltjes, pieren en zagers. Vogels komen niet alleen naar het strand om te eten, de uitgestrekte zandvlaktes zijn ook populair als nestelplaatsen voor strandbroeders. Net als dat we rekening houden met elkaar, is het ook belangrijk dat we aan deze bijzondere gasten denken. 

Creatieve afleidingstactiek

Door de zware omstandigheden op het strand lukt het de strandbroeders niet elk jaar om hun jongen groot te brengen. Naast de uitdagingen van de wind en zee is ook de mens een gevaar. De nesten zijn lastig te herkennen, in een klein kuiltje in het zand liggen goed gecamoufleerde eitjes, niet veel groter dan een kokkelschelp. Het kan dus best zijn dat je niet eens in de gaten hebt dat je op een nestje stapt. Toch laten de vogels het meestal wel merken als je te dichtbij komt. De bontbekplevier heeft een bijzondere strategie: ze doen alsof een van hun vleugels lam is en slepen zich langzaam weg van het nest. Op deze manier denken vijanden dat de vogel gewond is en gaan ze er achteraan. Vervolgens vliegt de vogel weer op en keert terug naar het nest. Dwergsterns proberen hun vijanden weg te jagen door heel veel kabaal te maken.

Help je mee?

Strandbroeders helpen is simpel: geef ze ruimte en rust. Hoe minder ze verstoord worden, hoe hoger het broedsucces. Om deze reden zetten wij de locaties waar de vogels broeden af met touw. Respecteer deze afgesloten gebieden en vermijd grote schelpenbanken. Ook is het belangrijk dat honden niet door de kolonies rennen. Daarom moeten honden in bepaalde gebieden worden aangelijnd, zoals op De Hors. De exacte locaties zijn te vinden op de nieuwe hondenflyer.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog