www.boswachtersblog.nl/ Texel

Ontdek de wilde orchideeën van Texel

11 juni 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel
Brede orchis op Texel

Texel staat bekend als vogeleiland, maar wist je dat veel mensen hier ook komen voor de bijzondere flora? Denk maar aan de unieke, zoutverdragende kwelderplanten zoals lamsoor, die De Slufter in juli en augustus paars zal toveren. Ook nu zijn er al prachtige kleuren te zien in de Texelse natuur, juni is namelijk de maand van de orchideeën. Ga je mee op ontdekkingstocht?

Zeldzaam in grote delen van het land maar op Texel komen ze massaal voor: wilde orchideeën. Ook in de gebieden van Staatsbosbeheer zijn deze opvallende bloemen de komende weken te bewonderen, bijvoorbeeld bij de Horsmeertjes, rond Ecomare en in De Muy. De meeste orchideeën vind je in de natuurgebieden maar soms kom je zo ook gewoon tegen in de berm langs het fietspad.

Platform voor insecten

De prachtige kleuren en kwetsbare bouw maken orchideeën uniek, ze bestaan uit tientallen bloempjes die samengroeien in een aar. Opvallend is het middelste kroonblad (de lip) van de bloem; deze is groter en wijkt af in vorm. Het is een soort platform voor insecten om makkelijk het centrum van de orchidee te bereiken. Een bijzondere bloem om van heel dichtbij rustig te bestuderen.

Gevlekte orchis op Texel
Gevlekte orchis op Texel

Wisselwerking in de grond

Nadat de orchideeën zijn uitgebloeid, produceren ze fijn zaad. Dit zaad is klein en licht en wordt door de wind verspreid. Orchideeënzaad ontkiemt niet zomaar. Bij de meeste soorten gebeurt dit alleen op plekken waar een specifieke grondschimmel aanwezig is. Door de schimmel kan de orchis voedingsstoffen vanuit de bodem efficiënter opnemen, in ruil krijgt de schimmel hier energie in de vorm van suikers voor terug. Ze kunnen niet zonder elkaar. Dit is een van de redenen waarom wilde orchideeën overbrengen naar je achtertuin mislukt, de juiste schimmels zijn daar niet aanwezig.

Bedreigde status

Bij unieke bloemen horen unieke namen: harlekijn, welriekende nachtorchis en gevlekte rietorchis. Ook zijn er muggen-, kever- en bijenorchissen, deze namen verwijzen naar het soort insecten dat wordt aangetrokken door de bloem. De orchideeënsoort die de velden in De Muy en bij Ecomare roze kleurt, is de gevlekte orchis. Maar niet alle orchissen zijn even kleurrijk, zo zijn op Texel ook de groengekleurde keverorchis en groenknolorchis te vinden. De onopvallende groenknolorchis staat, net als vele andere orchideeënsoorten, op de rode lijst vanwege de sterk bedreigde status in Nederland.

Groenknolorchis op Texel

Op ontdekkingstocht met de gids

De prachtige wilde orchideeën zijn op zichzelf al een reden om Texel te bezoeken. Daarom organiseert Staatsbosbeheer op 11, 18 en 25 juni speciale orchideeën-excursies. Samen met de gids geniet je van een twee uur durende wandeling door De Muy. Je gaat op zoek naar de gevlekte, brede en rietorchis, en misschien kom je zelfs de eerste exemplaren van de welriekende nachtorchis tegen. De excursies zijn te boeken via www.staatsbosbeheer.nl/orchideeentexel.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog