www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een week als vogelwachter in De Geul

17 juni 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Net als vorige jaren zet Staatsbosbeheer tijdens het broedseizoen vrijwillige vogelwachters in bij de uitkijkpunten in de Slufter en De Geul. Deze vogelwachters zijn een aanvulling op de boswachters van Staatsbosbeheer. Ze vertellen bezoekers over de gebieden, beantwoorden vragen en houden een oogje in het zeil.

De Geul

Jan Boshamer uit Den Helder kwam al twee keer eerder naar Texel om zich in te zetten als vrijwillige vogelwachter, tot nu toe telkens in de Slufter. Hij was blij dit jaar in De Geul aan de slag te gaan: “Naar mijn mening is Texel hier het meest gevarieerd en het mooist. Ook bezoekers laten dit vaak horen: enorme diversiteit aan vogels maar vooral ook landschappelijk en botanisch geweldig! Een voorrecht om hier een week gastheer te mogen zijn.”

Als vogelwachter verblijf je in de ‘keet’ aan de Mokweg. Meer dan een stapelbed, tafeltje en simpel keukentje past er niet in. Een eenvoudig onderkomen, maar wel op een prachtige locatie middenin de natuur. Het uitkijkpunt langs de Mokweg trekt veel bezoekers. Vanuit hier zijn vogels in de Geulplas en in De Mokbaai goed te bewonderen. Je ziet hier een grote verscheidenheid aan soorten door het zoute en zoete water naast elkaar. Daarnaast is De Geul al jaren het thuis van de grootste lepelaarskolonie van Texel, deze prachtige vogels zie je hier regelmatig overvliegen.

Foto: Jan Boshamer

Ontdekkingen in de Kreeftepolder

Als vogelwachter sta je voornamelijk op het uitkijkpunt om bezoekers te informeren en vragen te beantwoorden. Gelukkig is er ook genoeg tijd om zelf het gebied te ontdekken: “Ik ben de Kreeftepolder in gegaan om wat te ‘botaniseren’. Hemelsbreed ligt dit gebied vlakbij de Grafelijkheidsduinen van Den Helder en toch is het zó anders. De primaire natte duinvalleien lijken behoorlijk kalkrijk, totaal andere vegetatie dan aan de andere kant van het Marsdiep. Zo dichtbij Jac. P. Thijsse heb ik me nog nooit gevoeld. Ik heb veel leuke soorten gezien: rond wintergroen, vleeskleurige orchis, rietorchis, enkele gevlekte orchissen, honderden opkomende moeraswespenorchissen en tientallen groenknolorchissen. Behalve orchideeën nog meer voor mij bijzondere planten zoals bitterling, stijve moerasweegbree, guichelheil, stijve ogentroost, geelhartje, heksenmelk, parnassia en kandelaartje.”

Foto: Jan Boshamer

Wisseling van de wacht

Naast het uitleg geven en het beantwoorden van vragen zijn de vogelwachters voor Staatsbosbeheer ook een extra paar ogen in het veld. Dit betekent dat je als vogelwachter mensen moet aanspreken als ze de afgesloten gebieden betreden of de natuur op een andere manier verstoren. Gelukkig houden de meeste mensen zich aan de regels. “Er lopen veel bezoekers met honden, ik ben blij verrast dat ik niemand heb gezien waarvan de hond niet was aangelijnd.”
Elke maandag is de wisseling van de wacht. De vogelwachters geven hun opvolgers een overdracht en een van de boswachters van Staatsbosbeheer komt uitleg geven. Tot en met augustus zijn er wekelijks nieuwe vrijwilligers bij de uitkijkpunten te vinden, breng ze dus eens een bezoekje. Wil je volgend jaar zelf aan de slag als vogelwachter? In het najaar plaatsen wij een oproep via dit blog.

reageren

geef een reactie

 • Esther
  8 juli 2019 om 12:12

  Vorig jaar voor het eerst vogelwacht geweest bij de Geul samen met mijn man. Zo goed bevallen, dat we dit jaar weer gaan. Kijken er nu al naar uit! Tot in augustus.

 • Jente en Tjallien
  24 juni 2019 om 14:48

  Net thuis – samen met mijn man-

  Net thuis van een weekje vrijwilliger in de Mokbaai, ik vraag aan mijn man , fijn om weer thuis te zijn….mmmmmm. Ik had nog wel een weekje willen blijven, is het antwoord. Het was weer heerlijk, zo relaxed, zoveel gezellige mensen, kortom in 1 woord, geweldig !!! Dank voor de goede verzorging dit jaar ….

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   27 juni 2019 om 12:02

   Jullie weer bedankt voor jullie enthousiasme en inzet! Tot de volgende keer!

 • Chszaszczyk
  20 juni 2019 om 08:13

  Ik ben je enorm dankbaar voor je eerlijke en goed onderbouwde blogs, so keep up the good work!
  Kan ik gebruik maken van een fragment van jouw blog? http://Www.wiebelter.info/blog
  Dank

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   24 juni 2019 om 11:03

   Dat mag!

 • Eric
  17 juni 2019 om 23:37

  Volgende week zit samen met m’n collega in de Slufter, ik kijk er weer naar uit!

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   24 juni 2019 om 11:03

   Leuk, tot snel!

 • FilmFabriekGroningen
  17 juni 2019 om 18:12

  leuk blog en mooie foto’s; wordt tijd om weer eens naar Texel te gaan. met de filmcamera!

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   24 juni 2019 om 11:05

   Goed idee! Er is weer van alles te zien in de Texelse natuur.. misschien tot snel!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog