www.boswachtersblog.nl/ Texel

Natuurgebied in de spotlight: De Bollekamer

21 juni 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Als kind was De Bollekamer al een van mijn lievelingsplekken op Texel. Wandelen tussen de rond hoppende konijnen, luisteren naar prachtige vogelconcerten en snoepen van bramen tijdens een najaarswandeling. En dan de spanning voor elke bocht: misschien staan we straks wel oog in oog met een Schotse Hooglander. Nog steeds is het een van mijn favoriete plekken om te wandelen en kijk ik elke keer weer mijn ogen uit.

De Bollekamer aan zee

Hoewel “De Bollekamer” tegenwoordig wordt gebruikt voor het hele duingebied tussen Jan Ayeslag en het Hoornderslag is het eigenlijk de naam van een duinvallei midden in dit gebied.
Wanneer je over het uitgestrekte duinlandschap kijkt is het moeilijk voor te stellen dat hier ooit mensen woonden. Kaarten uit eind van de 16e eeuw laten een klein boeren- en vissersgehucht zien, toen lag de Bollekamer nog aan zee. Het is niet duidelijk tot wanneer de vallei bewoond was, mogelijk hebben de duinboeren en vissers het gebied in de 17e eeuw verlaten toen de kustlijn steeds meer naar het westen verschoof.

Mozaïek van duinheide

Door de kalkarme bodem bestaat de begroeiing in het gebied vooral uit heide. Door de verschillende bloeitijden van de struikhei, kraaihei en gewone dophei ziet het gebied er telkens anders uit. Deze drie belangrijke hei soorten komen op Texel in verschillende gebieden voor. Kraaihei is een groenblijvende struik die aan het begin van de lente bloeit. Tijdens de zomer genieten kraaien, meeuwen en wulpen van de blauwzwarte bessen. Dophei bloeit aan het begin van de zomer; kleine trosjes aan het eind van de stengels kleuren het landschap prachtige roze. Struikhei bloeit aan het eind van de zomer en zorgt dan voor de bekende paarse heidevelden. De uitbundige bloei is belangrijk voor insecten die op de nectar afkomen. De drie soorten hei hebben allemaal hun eigen voorkeursgebied om te groeien. Zo voelt de kraaihei zich vooral thuis op de noordhellingen en de struikhei op de warmere zuidhellingen. De dophei zie je weer meer in de nattere valleien. Samen met de andere duinvegetaties vormen ze een prachtig mozaïek.

Open landschap

In de Bollekamer grazen Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s. Staatsbosbeheer is blij met deze grote grazers die verruiging van de duinen tegengaan. Door deze dieren blijft het landschap open en overwoekeren snelgroeiende soorten de overige begroeiing niet. De dieren blijven het jaarrond buiten en hebben weinig verzorging nodig, wel worden ze goed in de gaten gehouden. Hoe mooi de dieren van dichtbij ook zijn, ze zijn wel wild. Gebruik de zoom-functie op je camera om foto’s van ze te maken en blijf op veilige afstand. Kom je de dieren tegen op het wandelpad? Wandel er dan rustig omheen.

Rondwandeling Pieter Rozenvlak

Een van de oude valleien in De Bollekamer is het Pieter Rozenvlak. Hier wandel je langs de sporen van de geschiedenis, onderweg kom je namelijk restanten van bunkers uit de Tweede Wereldoorlog tegen. Deze prachtige rondwandeling van 3,1 kilometer start vanaf De Rommelpot.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog