www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vrijwilligers gezocht: neem een kijkje achter de schermen van de Korverskooi op Texel

28 juni 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Eiken en elzen spiegelen zich in de grote plas, via een smal paadje beweeg ik me door het kooibos. Wat is het stil. De Korverskooi is een oase van rust op nog geen 3 kilometer van het bruisende De Koog, op de grens van duinen en polderlandschap. Een kijkje nemen achter de (riet)schermen van deze bijzondere plek? Ik ben op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen bij het onderhoud van dit unieke stukje Texel.

De Korverskooi is de jongste van de vier eendenkooien op Texel. Eendenkooien zijn een bijzonder onderdeel van ons cultureel erfgoed. Vaak liggen ze verstopt in een afgelegen bosje. Een eendenkooi bestaat uit een plas water met een of meerdere vangpijpen. De rust maakt eendenkooien een aantrekkelijke plaats voor eenden om te verblijven. Vroeger werden eenden gelokt en gevangen voor consumptie, tegenwoordig worden de kooien voornamelijk gebruikt voor het ringen van vogels voor onderzoek.

De kooiker en zijn assistent

Het vangen van eenden in een eendenkooi is een eeuwenoude ambacht, de oudste berichten over eendenkooien dateren uit de middeleeuwen. Kooiker is een typisch Nederlands beroep. Tamme eenden die rondzwemmen in de kooiplas lokken de wilde eenden naar de kooi. De kooiker strooit voer in de vangpijpen en houdt zich schuil achter de rietschermen aan de zijkant. Zijn viervoetige assistent, een kooikerhondje, laat af en toe zijn witte pluimstaart zien. De eenden zwemmen daardoor nieuwsgierig de steeds smaller wordende vangpijp in. Zodra de eenden een stuk de pijp in zijn gezwommen laat de kooiker zich plotseling zien. De eenden schrikken en vliegen naar het einde van de pijp, daar worden ze gevangen in het vanghokje.

Rustgebied

Voor natuurbeheerders zijn eendenkooien interessant vanwege het rustgebied rondom de kooi. Naast het kooirecht (recht om eenden te vangen) hebben de meeste eendenkooien ook een paalrecht (recht om rustgebied rondom de kooi af te palen). In 1931 kocht Dirk Korver de eendenkooi bij De Koog, hij was de laatste particuliere eigenaar van het terrein en de kooi is naar hem vernoemd. Dirk Korver heeft de kooi gemoderniseerd en tot de modernste eendenkooi van het land gemaakt. Staatsbosbeheer heeft de Korverskooi in 1961 gekocht en hier sindsdien meer dan 65.000 vogels gevangen en geringd voor onderzoek. Sinds 1992 gebeurt dit door de Vogelwerkgroep Texel.

Help je mee?

Eendenkooien zijn een bijzonder onderdeel van het Nederlandse culturele erfgoed dat we graag in ere willen houden. Regelmatig onderhoud aan de paden, rietmatten en vangpijpen is hiervoor van groot belang. In de toekomst willen wij bezoekers ook kunnen laten genieten van dit prachtige stukje Texel en de geschiedenis van de plek delen door middel van excursies. Om dit voor elkaar te krijgen ben ik op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om hierbij te helpen. Wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar texel@staatsbosbeheer.nl    

reageren

geef een reactie

 • Dirk Terpstra
  16 juli 2019 om 15:26

  Ik heb belangstelling om vrijwilliger te worden voor de Koverskooi.
  Graag hierover meer informatie.
  Met vriendelijke groeten,
  D. Terpstra

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog