www.boswachtersblog.nl/ Texel

Blog van de vogelwachter

19 juli 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Net als vorige jaren zet Staatsbosbeheer tijdens het broedseizoen vrijwillige vogelwachters in bij de uitkijkpunten in de Slufter en De Geul. Deze vogelwachters zijn een aanvulling op de boswachters van Staatsbosbeheer. Ze vertellen bezoekers over de gebieden, beantwoorden vragen en houden een oogje in het zeil. Vorige maand was Gerrit Hendriksen uit Deventer voor een week vogelwachter in De Geul, hij schreef een verslag en maakte prachtige foto’s.

Niet alleen vogels kijken

Wederom een weekje vogelwacht. Zelfs week één van twee dit jaar, dat is helemaal leuk. Voor mijn metgezel was deze week de eerste keer, en hij vond het geweldig! Het aardige is ook weer te zien dat je dagelijks dezelfde klanten voorbij ziet komen. Mensen onder andere. Iedere ochtend om zeven uur (als het niet regent) een persoon die even op het bankje gaat zitten, door zijn verrekijker kijkt en er dan weer vandoor gaat. Of dat stel met camera’s en grote lenzen die dagelijks dezelfde foto’s maken en elke keer opnieuw op zoek gaan naar de foto van hun leven. Je ziet de meest wonderlijke mensen voorbijkomen, soms zelfs interessanter om waar te nemen dan de vogels die om je heen vliegen.

Dagelijkse gasten

Zo’n week gaat niet alleen om mensen, je bent daar ook om van de rust te genieten, van de omgeving of van die andere dagelijkse gasten die langskomen. Zoals de grasmus die een nestje in de buurt heeft, de kneutjes die hun jongen dagelijks voeren waar je dan naar zit te kijken. De blauwborst die in deze tijd van het jaar niet heel veel meer zingt, maar die wel een nest in de buurt heeft. Hoe gaaf is dat? Het heeft me overigens een paar dagen gekost voordat ik echt wist waar dat nest was, of in ieder geval bij benadering onder welke struik. En dan nog de torenvalk die dagelijks, zodra het vogelkijkpunt De Geul leeg is, op de ijzeren paal op de uitkijk gaat zitten.

Genieten van het gebied

Dan de tijd dat je in het gebied doorbrengt. Gewoon zichtbaar zijn en zelf genieten, van velden vol bloeiend Teer guichelheil bijvoorbeeld, of de diverse orchissen, rugstreeppad concerten, kikkers, dag- en nachtvlinders en al dat andere. Soms ook wat van die harde natuurmomenten, zoals de pullen van de bergeend die door de kleine mantelmeeuwen uit het water worden gevist. Die belevenissen zijn 24/7 aan de hand. Die maak je niet allemaal mee, maar soms is het goed om in de nacht ook eens buiten te zijn. Dat spektakel van die lichtende nachtwolken had ik niet willen missen.

Ook aan de slag als vogelwachter?

Tot en met augustus zijn er wekelijks nieuwe vrijwilligers bij de uitkijkpunten te vinden, breng ze dus eens een bezoekje. Wil je volgend jaar zelf aan de slag als vogelwachter? In het najaar plaatsen wij een oproep via dit blog.  

 

Meer foto’s van Gerrit bekijken? Kijk eens op zijn website. 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog