www.boswachtersblog.nl/ Texel

Open Monumentendag 2019: wandeling door Texelse tuinwallenlandschap

9 september 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Aanleg van nieuwe tuinwallen bij Den Burg in 1956

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement openen duizenden monumenten in Nederland hun deuren voor het publiek. Ook op Texel is er van alles te beleven. Boswachter Erik van der Spek neemt je zaterdag mee op een wandeling door het typische Texelse tuinwallenlandschap en de dag wordt op een bijzondere manier afgesloten.

De Hoge Berg

De keileembult de Hoge Berg is het oudste gedeelte van Texel. Het dateert uit de voorlaatste ijstijd, daaromheen zijn alle andere polders en het duingebied gevormd. Tuinwallen zijn de oudste door de mens vervaardigde monumenten in het Texelse landschap. Deze perceelscheidingen zijn uit graszoden opgebouwd en accentueren de kleinschalige ruimtelijke structuur van het oude Texel al sinds de 14e eeuw. Tuinwallen staan symbool voor het oude Texelse cultuurlandschap. Het tuinwallenlandschap is verwant aan de houtwallen in Oost-Nederland en Midden-Europa en aan de gestapelde stenen muurtjes in Engeland en Scandinavië. Tuinwallen kom je bijna alleen op Texel tegen. Sommige planten en dieren hebben een voorkeur voor tuinwallen.

Wandeling tussen de tuinwallen

Een groot deel van dit tuinwallengebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Ter gelegenheid van Open Monumentendag bieden wij een wandeling aan over de Hoge Berg. Tijdens de wandeling vertelt boswachter Erik van der Spek over het ontstaan, het landschap, de natuur en de cultuurhistorie van de Hoge Berg. Net als de andere activiteiten van Open Monumentendag is de wandeling gratis. Deelname maximaal 20 personen, vóóraf aanmelden bij Ecomare tel 0222-317741.

Feestelijke afsluiting Open Monumentendag Texel

De Open Monumentendag op Texel wordt 14 september tussen 15:00 en 16:00 op een bijzondere manier afgesloten bij schapenboerderij De Waddel (Westergeest 4). Wat er precies gaat gebeuren is nog een verrassing. Na een welkomstwoord door burgemeester Michiel Uitdehaag en wethouder Edo Kooiman zullen o.a. Maarten van Rossem (ambassadeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap), Jan Willem Bakker (schapenbedrijf De Waddel) en Paul Rutten (Staatsbosbeheer) het woord voeren. Iedereen is welkom, kom als het kan op de fiets of lopend want parkeergelegenheid is beperkt.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog