www.boswachtersblog.nl/ Texel

De mensen achter Staatsbosbeheer: Glenn van Ginkel

22 november 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Met een team van boswachters, leerlingen, stagiaires en een groeiende groep vrijwilligers beheert Staatsbosbeheer Texel ongeveer 5000 hectare grond op het eiland. De Duinen van Texel was één van de eerste gebieden waar Staatsbosbeheer begon, inmiddels meer dan 120 jaar geleden. Hoog tijd om de mensen achter Staatsbosbeheer aan jullie voor te stellen. Ze vertellen wie ze zijn, wat ze doen en delen hun tips om te genieten van de natuur op Texel.

Deze week Glenn van Ginkel: hij wilde eigenlijk hovenier worden maar door een foutje bij de inschrijving werd hij opgeleid tot boswachter. Achteraf heeft dit misverstand goed uitgepakt: hij voelt zich inmiddels helemaal thuis in de Texelse natuur en heeft er zelfs de liefde van zijn leven ontmoet.

Boswachter en brandweerman

“Tijdens het broedseizoen zit ik in de vogelwacht, dat betekent toezicht houden, excursies geven en monitoring. Tijdens de wintermaanden help ik buiten met onderhoud en doe ik verschillende dingen. Zo hebben we dit jaar het sommeltjespad opgeknapt en ga ik deze winter aan de slag met een aantal projecten in het Hoge Berggebied.” Ook zwerfvuil is één van de thema’s waar Glenn zich voor inzet, het organiseren van opruimacties bijvoorbeeld. “Het stoort mij om te zien hoeveel afval er aanspoelt en aanwaait op Texel, afgelopen seizoen hebben we 500 ballonnen gevonden in onze gebieden!” Naast boswachter zijn zit Glenn ook nog bij de vrijwillige brandweer “dat ik de gebieden goed ken komt wel van pas, in het geval van een duinbrand bijvoorbeeld weet ik hoe we snel bij de locatie kunnen komen.”

Hoogtepunt van het jaar

“Tijdens een excursie deze zomer kwam ik een Luzerne vlinder tegen. Omdat ik met een groep was kon ik zo snel niet determineren of het een gele of een oranje was. Ik besloot na de excursie nog even terug te lopen naar de plek. Tot mijn verbazing zat daar toen ineens de indrukwekkende Koninginnenpage; een grote en vrij zeldzame vlinder. Dat vind ik zo leuk aan mijn werk, die onverwachtse ontdekkingen!”

Op pad met de boswachter

Niet alleen vlinders in het veld toen Eva meeging op excursie zo’n 5 jaar geleden. Zij was hier op vakantie met een vriendin en kocht op het laatste moment kaartjes om mee te gaan naar het afgesloten deel van De Slufter. De vonk sloeg over en 5 jaar later wonen ze samen op Texel met hun 2 prachtige kinderen. Als enthousiaste excursieleider, dat is ook hoe veel mensen Glenn kennen. “Ik vind het mooi om kennis te delen. Groepen met kinderen zijn geweldig, zoals een schoolreisje of een kinderexcursie naar de meeuwenkolonie. Maar dit jaar namen we bijvoorbeeld ook een groep ouderen uit het verzorgingshuis mee naar De Slufter, een middag om niet te vergeten!”

Tip: groene route door De Muy

Texel is ontzettend populair, vooral tijdens de vakanties komen er veel mensen genieten van alles wat het eiland te bieden heeft. Maar juist rond deze tijd, wanneer het rustiger is, kun je goed opladen in de natuur. Het voelt soms alsof je alleen op de wereld bent. “Loop bijvoorbeeld de groene route in de Muy. Je komt langs allemaal verborgen veldjes en kijkt er je ogen uit. En alvast een tip voor het voorjaar: sta eens extra vroeg op en ga naar buiten. Voor het monitoren van vogels ben ik soms al voor de zon opkomt in het veld. De vogels maken zo’n kabaal, daar word je zelf helemaal stil van.”

reageren

geef een reactie

  • Bert Vos
    4 december 2019 om 13:11

    Genoten van de uitleg van Glenn toen hij startte met een excursie in de Slufter bij ons op het platform.
    Hij zou een heel goede enthousiaste Natuurwijzer zijn.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog