www.boswachtersblog.nl/ Texel

De dwergen van Nationaal Park Duinen van Texel

21 december 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Kleine moeraswapenvlieg

Naast zeehonden, zilvermeeuwen, bruine kiekendieven, diverse soorten steltlopers, orchideeën en parnassia valt er nog veel te ontdekken in de Texelse natuur. Zak eens door de knieën, kijk goed en je zult zien dat hier ook heel wat kleine diertjes rondvliegen en minuscule planten staan. In augustus hebben de vogelwachters Guido en Gerrit de tijd genomen om wat meer in detail de valleien van Texel af te zoeken. Ze vonden veel van deze dwergen tijdens hun rondes door de gebieden rondom De Geul, Bollekamer en Kreeftepolder.

Diverse insecten, denk aan wantsen, vliegen en vlinders, zijn kleiner dan een centimeter. En niet alleen insecten. Ook planten als dwergbloem en dwergvlas, geelhartje en sierlijke vetmuur zijn niet bijzonder groot. Toch zijn ze op veel plekken in de natte valleien te vinden. Dwergbloem en dwergvlas, daar moet je echt voor op de knieën. Die worden meestal minder dan 1 cm groot, vind dat maar eens tussen de grassen en andere soorten! De beloning is er echter wel naar natuurlijk, er zijn niet veel plekken in Nederland te vinden waar deze dwergen voorkomen.

Dwergbloem

Kleine vlindertjes in de nacht

En wat betreft de dwergen onder de insecten? Wat dacht u van het koolmotje? Deze trekvlinder van amper 15 mm groot kan meer dan 3.000 kilometer ver en wel 100 meter hoog vliegen. Andere kleinere nachtvlinders die veel in de duinen vliegen zijn de witte eenstaart en de smalvleugeldwergspanner. Ondanks hun kleinere afmeting behoren deze nachtvlindertjes wel tot de macronachtvlinders, de groep van over het algemeen grote soorten nachtvlinders. De witte eenstaart leeft van sleedoorn en meidoorn en de smalvleugeldwergspanner van struikhei.

Koolmotje
Smalvleugeldwergspanner

Het 4 mm kleine zestienstippelig lieveheersbeestje is te vinden op heelblaadjes die her en der veel in de duinen groeien. De zuidelijke schildwants is iets groter. Deze wants is nog niet zo lang bekend op Texel, het enige Waddeneiland waar de soort tot nu toe is gezien. Een andere wants, de harig-wilgenroosje bochelwants is bijna overal te vinden waar het harig wilgenroosje groeit. Het vinden van de soort is een stuk lastiger, ze zijn amper een halve centimeter groot en slechts een paar millimeter breed. De grote slanke glasvleugelwants is een opvallende verschijning en lijkt een beetje op een wandelende tak.

Zestienstippeliglieveheersbeestje
Harigwilgenroosjebochelwants
Zuidelijke schildwants

Vliegjes in alle kleuren en maten

Ook vliegen zijn in alle verschijningsvormen, er zijn zelfs vliegen kleiner dan een bloemblaadje van de Parnassia. Boorvliegen hebben meestal prachtige vleugelpatronen, ze leven eerst als larve in planten en vormen hier soms opvallende gallen. De tandzaadboorvlieg en saffloerboorvlieg kwamen ’s avonds in het donker op licht af. Ze zijn niet veel groter dan 3 mm. De kleine moeraswapenvlieg heeft een opvallend groen achterlijf en vliegt volop in de duinvalleien evenals weidevlekoog en gewone langsprietwapenvlieg. Op het strand zagen we enkele gele snipvliegen met hun prachtige groene ogen druk aan het zoeken tussen het zand. Het zijn echte jagers en hebben het voorzien op andere insecten met een zachte huid.

Gewone smallijf

Wie een beetje het droge zand rondom de heide afspeurt vindt al snel de heidekakkerlak. De soort komt algemeen in de duinen voor. Ook hooiwagens behoren tot de dwergen onder de fauna van Texel, tenminste als je hun langgerekte poten niet meerekent. Ze zijn echter geen insecten, maar spinachtigen.

Wie goed speurt kan dus nog veel vinden op het eiland. Het is duidelijk dat we nog lang niet uitgekeken zijn op al het fraais dat de natuur van Texel te bieden heeft: groot of klein.

Foto’s en tekst: Gerrit Hendriksen en Guido Verschoor

reageren

geef een reactie

  • vjtm reijs
    21 december 2019 om 18:54
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog