www.boswachtersblog.nl/ Texel

De gezonde Texelse natuur

7 januari 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Het is zover, 2020 is echt begonnen en de eerste week van het nieuwe jaar zit er alweer op. Tijd om, na de feestdagen, weer terug in je routine te komen en je goede voornemens een kickstart te geven. Bij winter denk je misschien aan koude, grijze dagen en dat er weinig te beleven is in de natuur. Maar juist nu is het bijzonder en gezond om naar buiten te gaan.

Groen is gezond

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen buiten zijn en gezondheid. Mensen die in een groene buurt wonen en veel buiten zijn, voelen zich gezonder en komen minder bij de huisarts dan mensen met weinig groen in hun leefomgeving. Het gezonde effect heeft niet alleen maar te maken heeft met het inademen van frisse lucht of de prettige natuurlijke omgeving. Het gaat dieper: natuurervaring heeft een positieve invloed op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken. Alleen al in de natuur zijn, heeft een positief effect op herstel bij stress en ziekte.

Work-out in de natuur

Ga je voor echte uitdaging tijdens je wandeling? Er zijn genoeg plekken op Texel om buiten je beenspieren te trainen. Beklim eens een hoge duin, de Bertusnol bijvoorbeeld. Het is een pittige trap maar als je eenmaal boven bent word je beloond met een prachtig uitzicht over natuurgebied De Muy. Ga je liever voor een rondje in het bos, kies dan voor uitzichtpunt Kampeersnol, aan de rand van De Dennen. De eerste kampeerders op Texel zetten hier hun tentjes neer en zo kreeg deze duin zijn naam. Ook aan de oostkant van het eiland zijn er genoeg uitkijkpunten om te beklimmen. Wandel bijvoorbeeld langs de Prins Hendrikzanddijk en ontdek wat je allemaal kunt zien door de telescoop.

Winterwandeling Eierlandse Duinen

Rond deze tijd van het jaar wandel ik het liefst door de oude Eierlandse Duinen, in het noordelijkste puntje van Texel. Het regenwater heeft hier in de loop van de eeuwen de mineralen naar de diepte gespoeld, daardoor groeien er hier bijzondere korstmossen. Ontzettend mooi om te zien. Buiten het broedseizoen is de groene route door de Mandenvalleien open voor wandelaars. Start vanaf het parkeerterreintje aan de Stengweg en loop langs Sebastopol naar het wandelpad door de Mandenvailleien. Vervolgens loop je over het strand weer terug. Gure wind, woeste branding, zilte zeelucht. Bij opkomend tij zie je het eiland langzaam kleiner worden. Tijd om binnen de warmte op te zoeken. En juist wanneer je buiten bent geweest is dat extra genieten.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog