www.boswachtersblog.nl/ Texel

Geen stormschade in de Texelse natuur

24 februari 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Bomen gingen om, takken vielen naar beneden, zand stoof met een noodgang door de duinen en de Slufter stroomde vol. En toch hebben we het niet over ‘stormschade’. Een storm hoort namelijk bij de natuur, en heeft vaak zelfs een positief effect op de bossen en duinen.

Het komt niet vaak voor dat ik mensen afraad het bos in te gaan. Juist als het regent of waait is het fijn om, beschermd door de bomen, toch heerlijk buiten te zijn. Maar toen eerst Ciara en vervolgens Dennis over het eiland raasde, was het veiliger om het bos te mijden.

Dood hout leeft

Na een storm is het topdrukte bij Staatsbosbeheer. Het vrij maken van paden en wegen is prioriteit. De takken en bomen die paden blokkeren worden weggehaald en gevaarlijke overhangende takken en bomen weggezaagd. Maar opruimen doen we eigenlijk zo min mogelijk; we laten het hout liever liggen. Het dode hout is een bron van leven voor zwammen en insecten, waar ook de vogels weer profijt van hebben. Daarnaast krijgen jonge bomen de kans om te groeien op de open plekken, zo helpt de storm het bos te verjongen en gezond te blijven.

Stuivende duinen

Ook voor de duinen is een storm gezond en eigenlijk zelfs van levensbelang. Wind is de motor achter levende en gezonde duinen. Het zand dat vanaf het strand het land in waait zorgt ervoor dat helm beter groeit. Door verstuiving verjongen duinen en worden ze klimaatbestendig. Ook verder van zee heeft de harde wind een positief effect. Stuifkuilen worden groter en het kalkrijkere zand verspreid zich als een poederlaagje over het gebied. Dit is nodig om het unieke Texelse duinlandschap en de bijbehoren dieren- en plantensoorten te behouden.

Slufter loopt vol

De combinatie van storm Ciara en hoogwater zorgde er vorige week voor dat de Slufter volstroomde. Het gebied staat in open verbinding met de Noordzee en precies deze dynamiek maakt de Slufter zo bijzonder. Voor de natuur in het gebied zijn deze momenten van hoogwater van groot belang. De planten die er groeien profiteren van de heftige omstandigheden, zoals overspoeld worden. Daardoor hebben ze bijvoorbeeld minder concurrentie van andere planten die daar niet tegen kunnen. De planten die hier groeien kunnen goed tegen het zoute water. Zo heeft lamsoor speciale zoutklieren aan de onderkant van het blad. Via deze klieren kan het slimme plantje overtollig zout afvoeren.

Help je mee?

De Noordzee heeft vorige week een prachtig vloedmerk achter gelaten in de Slufter, een bron van leven. Helaas brengt de zee niet alleen natuurlijk materiaal met zich mee maar ook veel zwerfafval. Binnenkort is onze jaarlijkse opruimactie in De Slufter en hopen we met een grote groep vrijwilligers alles wat niet thuishoort in het gebied op te ruimen. Na afloop staat er een warme kop soep voor je klaar bij Café-Restaurant De Slufter. De datum maken wij zo snel mogelijk bekend via dit blog.

Kom je toch nog een boom tegen op een pad of heb je een vraag over de opruimactie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog