www.boswachtersblog.nl/ Texel

Terugblik vogelwachtseizoen 2020

7 september 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

De laatste dag van het vogelwachtseizoen liet zich niet ongemerkt voorbij gaan. Een prachtige regenboog strekte zich uit boven de Slufter monding net toen de laatste vrijwilligers hun spullen pakten. Het liep dit jaar allemaal een beetje anders dan verwacht, maar soms beleef je juist dan de mooiste momenten.

Het seizoen begon zo stil. Ik herkende het eiland bijna niet. De eerste vogels arriveerden in grote getale maar de bezoekers bleven weg. Texelaars herontdekten de natuur om zich heen en genoten van al het moois dat het voorjaar bracht. Buiten sporten, buiten spelen, buiten vergaderen. Blij dat de Texelse natuur gewoon open bleef toen het land op slot ging.

Sommige vogels leken de profiteren van de rust op het eiland. Een bontbekplevier broedde op slechts een paar meter van de heining bij de Slufter monding. En ook de oeverzwaluwen vonden een plekje buiten het afgezette gebied rustig genoeg om hun nesten te graven.

Meer konijnen in het noorden

Met de konijnen in het noorden ging het dit jaar weer wat beter. Vooral in de Eierlandse duinen lijkt een herstellende trend op gang te komen. In vergelijking met 30 jaar geleden zijn de aantallen nog steeds laag. Toch zijn we voorzichtig optimistisch over de tellingen in het noordelijk duingebied dit seizoen. Meer konijnen is goed nieuws voor het hele duin eco-systeem, de graasactiviteit van de dieren houdt o.a. het grijs duin op kwaliteit. Daarnaast is het van groot belang voor tapuiten, die broeden namelijk in verlaten konijnenholen.

Foto: Sil Schuuring

Paarse pracht

De natuur kleurde dit seizoen weer paars, eerst de duinviooltjes op de zonnige zuidhellingen van de Kreeftepolder. Toen de prachtige orchideeën langs de oevers van het Krimbos en in de Muy. Daarna was de Slufter aan de beurt: lamsoor bloeide uitbundig dit jaar. Ten slotte zorgde struikheide in bloei voor een paarse gloed over Nationaal park Duinen van Texel.

Vrijwillige vogelwachters

De vrijwillige vogelwachters konden begin juni hun posten in de Geul en de Slufter toch nog innemen. Ze trotseerden een lange hittegolf en pittige zomerstormen. Er waren bijzondere ontmoetingen en mooie waarnemingen. Een zeearend boven de Muy, twee zwarte ooievaars, de flamingo die wekenlang in het westelijk Horsmeertje bleef staan. De Cetti’s zanger liet zich horen en jonge heikikkertjes werden op verschillende plekken gezien. De slanke duingentiaan doet het goed bij de Lange Dam.

Op naar de herfstkleuren

Binnenkort kleuren de laagste delen van de Slufter en de Mokbaai prachtig rood door de herfstkleuren van het zeekraal. Dit bijzondere plantje groeit op een plek waar andere planten het niet uithouden, op de grens van zee en land. Het heeft het zout nodig om te kunnen functioneren. Nadat de plant vergaan is vormen de achterblijvende zaden een heerlijke maaltijd voor veel vogels. De laatste jonge lepelaars hebben hun nesten verlaten, de groene wandelroute, achter de Geul, is sinds 1 september dus ook weer open. Op naar de herfst!

Foto: Marijke Kodden
reageren

geef een reactie

 • Froukje van Rossem-Klomp
  13 september 2020 om 15:28

  Het lijkt wel aanbevolen om ook buiten Coronatijd meer rustig gebied voor de strandbroeders te reserveren, dan kunnen ze nog veel meer profiteren, dunkt me.

 • Hein Hage
  8 september 2020 om 12:39

  Wat een mooie voorstelling van een paarse zomer naar een rode herfst. Fijn te lezen dat Texelaars dit seizoen extra van de natuur genoten hebben. Ik weet dat vroeger, behalve Tapuiten, ook Eiders en Bergeenden de konijnenholen gebruikten voor nesteling. Is dat nog steeds zo in de Eierlandse duinen? Zou iemand iets kunnen vertellen over eventuele veranderingen in de vogelstand, dit broedseizoen?

 • Peter van Dijk
  7 september 2020 om 20:09

  Wat een leuke samenvatting van het vogelwachtergebeuren dit jaar. Het was inderdaad heel anders, maar toch ook heel waardevol. Best veel prettige gesprekken gehad met natuurliefhebbers die de Slufter bezochten. Hopelijk volgend jaar weer met de telescoop van Staats Bos Beheer als Corona voorbij is.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog