www.boswachtersblog.nl/ Texel

“Zeven pannenkoeken” in ere hersteld

22 september 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Foto: Leonie Hoever/Texel dit Weekend.

Op een steenworp afstand van buitenplaats Brakestein, op de top van de Hoge Berg, ligt het Doolhof. Ooit aangelegd als ‘plantage om prettig te vertoeven’, met schitterend uitzicht op de landerijen en de Rede van Texel, en nu in gebruik als wandel- en speelbos. Het 'Bossie', zoals Texelaars het noemen, is nog steeds een bijzondere plek, maar typische elementen als de Zeven Pannenkoeken (een steile heuvel met zeven treden) en doorkijkjes naar de Waddenzee waren grotendeels verdwenen. Evenals de oorspronkelijke begroeiing met stinsenplanten. Als onderdeel van het project ‘Boeren, vissers en buitenlui’ geeft Staatsbosbeheer het Doolhof een kwaliteitsimpuls om deze elementen terug te brengen.

Elite op de Hoge Berg

In 1740 kocht Cornelis Roepel (vertegenwoordiger van de Admiraliteit) een stuk land op de top van de Hoge Berg, vlakbij Brakestein. Hij richtte het in met, onder andere, een doolhof. Vanaf de Hoge Berg konden scheepsofficieren hun schepen op de Texelse Rede bewonderen en bewindhebbers hun vloten zien binnenkomen en vertrekken. Het Doolhof veranderde een paar keer van eigenaar, maar bleef lange tijd een geliefde plek voor de Texelse elite en hun gasten.

De Zeven Pannenkoeken omstreeks 1900

 

Boeren, Vissers en Buitenlui

Met steun van het Waddenfonds, STIFT en de provincie wordt het Doolhof opgeknapt als onderdeel van ‘Boeren, Vissers en Buitenlui’. In het noordwestelijk deel zijn de zichtlijnen naar de Waddenzee en Brakestein teruggebracht. Vorige week zijn de Zeven Pannenkoeken hersteld. De treden zijn uitgevoerd in cortenstaal en werden gemaakt door lasbedrijf Rob Bakker uit Oudeschild.

Het Doolhof in 1795, met bovenaan in het midden de Zeven Pannekoeken.

 

Leendert den Berger

Centraal in het project staat de Leendert den Berger (1743-1802), als landmeter en opzichter van ’s Lands Werken verantwoordelijk voor onder meer de aanleg van de haven van Oudeschild, bewoner van Brakestein en bewonderaar van het Texelse schaap. Hij beheerde, beschermde en ontwikkelde een groot deel van het Waddengebied. En ook op Texel, in het bijzonder in de Gouden Driehoek, liet hij zijn sporen na. In zijn voetsporen gaat dit project het bijzondere gebied een impuls geven door de cultuurhistorie en beleefbaarheid te versterken en het landbouw- en natuurbeheer te innoveren.

reageren

geef een reactie

 • Robert
  26 april 2022 om 22:43

  Rond 1920 gingen de Helderse padvinders van groep 1 “De Jutters” ieder jaar op St. Jorisdag naar Texel en bezochten ook de zeven pannenkoeken. Daar werd dan een rede gehouden door de hopman, vonden er installaties plaats en de padvindersbelofte werd opnieuw afgelegd.

 • Renée van Heerwaarden
  5 april 2021 om 12:46

  Ik vond een foto van mijn oma en opa, met als bijschrift “Op de Zeven Pannekoeken”.
  Geen idee wat of waar dat was, maar dankzij dit blog weet ik het nu!
  Hartelijk dank

  • Betty
   23 mei 2021 om 12:21

   Hallo Rene, jouw achternaam is ook bekent.
   Mijn ma.. Engeltje van der Meer.. Verteld over ’t bossie bij de zeven pannekoeken… Had er ook nooit van gehoord. Leuk dat jij nog een foto hebt. Ik heb niet veel oude foto’ s van ma. Ze vertelde ook dat mijn twee omes. Johannes en Germ van der Meer de pannenkoeken, als timmermannen eerder hadden hersteld.
   (IN HAAR BELEVING TWEE JAAR GELEDEN 🙂
   Leuk je reactie te lezen. Groeten Betty

 • Marian Smits
  7 oktober 2020 om 13:11

  Wat zijn de zeven pannenkoeken mooi hersteld en ook leuk om de geschiedenis daarover te lezen We gaan er iedereen jaar naar toe

 • Marc Westermann
  22 september 2020 om 22:58

  Wat een leuke en interessante blogs schrijf je. ik lees ze graag

 • cor buschman
  22 september 2020 om 12:08

  We zijn net terug van 5 dagen Texel en hebben de 7 pannenkoeken bewonderd en bovenop gezeten. Prachtig gemaakt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog