www.boswachtersblog.nl/ Texel

#2uurnatuur challenge in de Texelse natuur

2 oktober 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Lukt het jou om in de herfstmaanden twee uur per week de natuur in te gaan? Natuur geeft je een boost om je fitter en vrolijker te voelen. Eigenlijk zou iedereen minimaal twee uur per week naar buiten moeten gaan om de positieve effecten te ervaren. Onderzoek bewijst namelijk dat dit goed is voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming. Om jou hierbij te helpen start in oktober de tweede editie van de IVN #2uurnatuur Challenge. Ik geef je alvast een aantal tips om te genieten van de herfst op Texel..

De Slufter in herfstkleuren

Met de rode gloed van zeekraal, het zilvergrijze zeealsem en af en toe nog een paarse verrassing is de Slufter nu op haar mooist. Als je goed kijkt zie je nog een laatste plukje bloeiend lamsoor, de prachtige zeeaster, en hier en daar een enthousiast plantje Engels gras die voor een tweede keer bloeit. Let eens op de veranderingen in begroeiing tijdens een wandeling door de Slufter. Zeekraal kan prima tegen langdurige overstroming met zeewater, deze kom je vanaf de kreek gezien als eerste tegen. Wat hoger, bij de hoogwaterlijn, groeit kweldergras. En nog wat hoger vind je lamsoor, zeealsem, zoutmelde en zeeaster. Hier komt het zeewater niet elke keer dat het vloed is. Nog iets verder groeit Engels gras samen met andere soorten die een dagelijkse dosis zout niet kunnen waarderen.

Zeekraal Foto: Marijke Kodden

Zeealsem Foto: Marijke Kodden

Paddenstoelen zoeken

Paddenstoelen horen niet bij het planten- of dierenrijk, maar bij de schimmels. Ze groeien niet alleen in het bos en veld, maar ook in onze huizen, op ons lichaam en in ons eten – meestal onzichtbaar. Ze leven van stoffen uit dode plantenresten zoals bladeren, takjes, naalden en hout. Daarom worden paddenstoelen ook wel de stofzuigers van het bos genoemd. Dit afval breken ze af tot stoffen die ze gebruiken voor de opbouw van hun eigen ondergrondse dradenlichaam, waaraan weer nieuwe paddenstoelen groeien. De meeste paddenstoelen zie je in de herfst, maar als je goed zoekt vind je ze het hele jaar door. Alleen als het lange tijd droog is of hard vriest zijn er weinig. Meer weten over de Texelse paddenstoelen? Boek een paddenstoelen excursie via Ecomare.

Wandeling door de tuintjes

In het noorden van de Eierlandse Duinen liggen de Tuintjes. Vroeger lagen hier de moestuinen van de mensen die de vuurtoren bemensten, ze worden daarom ook wel de Torentuintjes genoemd. Om de gewassen te beschermen tegen de zeewind werden rond deze tuintjes struiken aangeplant. Voor vogels die naar het zuiden trekken waren dit lang de eerste bosjes op het eiland en een goede rustplek. Nu zijn er meer bosjes in de omgeving, maar deze bosjes trekken nog heel wat vogels aan. Vanaf het wandelpad kun je van alles zien. Met af een toe een bijzondere waarneming, zoals de blauwstaart vorig weekend.

#2uurnatuur Challenge

Meld je aan via www.2uurnatuur.nl en ontvang in de maand oktober twee keer per week een e-mail met een verrassende opdrachten die jou uitdagen de natuur in te gaan.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog