www.boswachtersblog.nl/ Texel

Natuur en gezondheid

19 oktober 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

In deze tijd zijn we ons misschien wel bewuster van onze gezondheid en vitaliteit dan ooit. Nu we veel aan huis gekluisterd zitten, zien veel mensen het belang van buiten zijn ook in. Op Texel hebben we geluk: aan prachtige landschappen, gebieden en soorten geen gebrek. Of je behoefte hebt aan rust, beweging of sociaal contact, het kan in Nationaal Park Duinen van Texel.

Het is inmiddels veelvuldig bewezen: in een groene omgeving zijn mensen niet alleen gelukkiger maar ook gezonder. Natuur kan zorgen voor kalmte en herstel van stress, nodigt uit tot meer beweging en stimuleert ontwikkeling bij kinderen.

Rust en ruimte

Onderzoek laat zien dat tijdens en vlak na een flinke wandeling door de natuur, het piekercentrum in je hersenen minder actief is. Dit zorgt ervoor dat je anders met je problemen om gaat. Daarnaast zorgt een bezoek aan de natuur tot minder negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid en een toename van positieve gevoelens en energie. De perfecte plek om dit te ervaren is de Hors, op het zuidelijkste puntje van Texel. Dit gebied is weids en constant in verandering: door de wind worden er namelijk steeds weer nieuwe duinen gevormd. Je kan hier vrij wandelen en de kans is groot dat je op de zandvlakte niemand tegenkomt.

De Hors

Door de bomen het bos weer zien

Natuurlijke geluiden zoals vogelgezang werken, net als bomen, planten en kabbelend water, als een buffer om de druk van het leven te kunnen weerstaan. Planten en bomen verspreiden phytonciden — geurstoffen zoals de kerstbomengeur – die ons afweersysteem stimuleren. Mensen die vaak in het bos zijn hebben een hogere immuunactiviteit en minder stresshormonen. Tip: Kies eens voor een wandeling door het Krimbos, rond deze tijd worden daar regelmatig zeldzame doortrekkende vogels gezien.

Krimbos

Bewegen in de natuur

Bewegen is voor veel mensen een uitlaatklep en werkt bovendien stressverlagend. De natuur geeft dit effect een extra impuls. Bovendien werkt dit ook de andere kant op: de natuur nodigt uit tot beweging, dus bewegen mensen meer als ze buiten zijn dan binnen. Kies voor een beenspieren work-out tijdens je wandeling: beklim een hoge duin, de Bertusnol bijvoorbeeld. Het is een pittige trap maar als je eenmaal boven bent word je beloond met een prachtig uitzicht over natuurgebied De Muy. Ga je liever voor een rondje in het bos, kies dan voor uitzichtpunt Kampeersnol, aan de rand van De Dennen. De eerste kampeerders op Texel zetten hier hun tentjes neer en zo kreeg deze duin zijn naam.

De trap naar Bertusnol

Met het hele gezin

Natuur heeft niet alleen een positief effect op onze mentale en fysieke gezondheid, het nodigt uit om met iemand activiteiten te ondernemen. Kinderen die vaak buiten komen, zullen dit hun leven lang ook meer blijven doen. Met je kinderen de natuur in gaan zorgt dus voor een positief effect op hun gezondheid op lange termijn. Bovendien daagt de natuur uit en prikkelt de fantasie. En niet ongerust, bodembacteriën die ze via modderige handen binnenkrijgen zijn goed voor het ontwikkelen van een sterk afweersysteem. Bezoek het Sommeltjespad met de allerkleinsten of ga samen bramen plukken, dat mag nu ook buiten de paden in de Muy en de Bollekamer.

De Texelse natuur blijft open

De natuurgebieden op Texel blijven open maar ook hier gelden de richtlijnen van de overheid: houd afstand van elkaar en mijd drukke plekken. Zo kunnen we allemaal blijven genieten van het moois dat de Texelse natuur te bieden heeft.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog