www.boswachtersblog.nl/ Texel

Samen tegen zwerfafval in de Texelse natuur

5 november 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Onze jaarlijkse opruimactie op de Hors kon dit jaar helaas niet doorgaan. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er niet opgeruimd kan worden in Nationaal Park Duinen van Texel. Ga je lekker wandelen over het strand, door het bos of in de duinen? Neem een zakje mee om zwerfafval te verzamelen! Zo houden we de natuurgebieden samen schoon.

We kennen allemaal de foto’s van vogels die in zwerfafval verstrikt zijn geraakt. Naast deze direct zichtbare gevolgen van zwerfafval op de natuur dringt het plastic ook stilletjes de voedselketen binnen. Vooral verpakkingsmateriaal dat uiteenvalt in kleine stukjes, kan snel worden aangezien voor voedsel. ‘Nurdles’ zijn ministukjes plastic en de basis van veel plastic producten. Tandenborstels, shampooflessen en andere plastic verpakkingen worden ervan gemaakt. Eenmaal gegeten door een klein organisme werkt het plastic zich een weg omhoog in de keten, tot in de vissen die wij zelf consumeren.

Foto: Texel Zero Waste

Geen feestje voor de natuur

Ballonnen horen bij een feestje, maar niet in de natuur. Uiteindelijk komen opgelaten ballonnen weer naar beneden, vaak in de zee. Vogels, vissen en zeezoogdieren zien ballonresten aan voor eten of raken verstrikt in de lintjes. Gelukkig geldt in steeds meer gemeenten een verbod op het oplaten van ballonnen; ook op Texel. Toch vinden we tijdens opruimacties op het strand nog gemiddeld 12 ballonnen per 100 meter. Biologisch afbreekbare ballonnen bestaan maar zijn helaas geen goed alternatief. Het kan ook dan nog jaren duren voordat het materiaal verteert.

Bijzondere vondsten

Zwerfafval opruimen is belangrijk maar ook heel leuk. Je komt namelijk regelmatig bijzondere dingen tegen. Zo werd er tijdens de opruimactie vorig jaar een groot bot gevonden, een deel van het bekken van een rund. En tijdens het wandelen zie je ook allerlei moois om je heen in de natuur. Misschien vind je een bijzondere schelp op het strand of zie je een zeldzame vogel in de lucht. Wandel je door het bos? Daar zijn de paddenstoelen nu in alle soorten en maten te bewonderen!

Plastic soep bij Ecomare

Sinds begin dit jaar staat er op het buitenterrein van Ecomare een bouwkeet met een tijdelijke tentoonstelling over plastic soep in de zee. Ontstaan uit een stageproject van Ruby de Wit, stagiaire bij Staatsbosbeheer/Nationaal Park Duinen van Texel, en Nova Stijkel, stagiaire bij Ecomare. In de keet zijn voorbeelden te zien van plastic afval dat op het strand en in het Nationaal Park Duinen van Texel is gevonden. Een deel ervan is geleend uit de jutterijcollectie van Museum Kaap Skil. Ook is er kunst te zien van Sytske Dijksen: kleurrijke dieren van ballonlinten en een tas van Coca-Cola-wikkels. De keet staat er nog maar even, ga dus nog snel even langs. Koop je ticket via www.ecomare.nl.

reageren

geef een reactie

  • Patricia
    5 november 2020 om 17:01

    Zwerfvuil opruimen is een goede zaak, maar het lijkt mij ook handig wanneer er op meer plaatsen afvalbakken komen te staan.
    Bovendien heb ik een verzoek aan diegenen die de ontlasting van hun hond in een plastic zakje doen om dan vervolgens het zakje in de natuur achter laten. De ontlasting van de hond wordt door de natuur opgenomen, het plastic zakje niet. Dus neem het zakje mee en gooi het in een afvalbak.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog