www.boswachtersblog.nl/ Texel

De Texelse natuur in tijdens lockdown

29 december 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Ook op het eiland is vrijwel alles tot 19 januari dicht. Gelukkig blijft de Texelse natuur open. Wel is te verwachten dat het in sommige natuurgebieden soms iets drukker zal zijn. Geniet vooral ván de natuur, met respect vóór de natuur en elkaar!

Door de lockdown zijn excursies geschrapt, musea gesloten en is ook horeca (op afhaalmogelijkheden na) dicht. Maar natuur is open: op eigen gelegenheid kun je komen wandelen, fietsen of paardrijden. We zijn blij dat we bezoekers kunnen blijven verwelkomen. Want misschien wel meer dan ooit hebben we behoefte aan een frisse neus, aan een weids uitzicht in plaats van een beeldscherm, aan vogelgeluiden, aan de geur van een nat bos. Een dagelijkse dosis natuur is goed voor lichaam en geest. Ook op Texel verwachten we dat het tijdens de lockdown in de kerstvakantie drukker zal zijn in de natuur. Om iedereen de ruimte te geven, vragen we hulp en medewerking van de bezoekers.

Onontdekte parels

Vooral op de bekende plekken zoals bij het uitkijkpunt van de Slufter en het Sommeltjespad kan het drukker zijn. Ontdek dus ook eens een ander natuurgebied. Maak een mooie wandeling door het Hoge Berggebied en beklim de zeven traptreden in het Doolhof. Fiets door de Hanenplas of wandel door Dorpzicht. Vanaf Jan Ayeslag starten leuke wandelroutes door de duinen, richting het zuiden door de Bollekamer of juist naar het noorden door de Westerduinen. Het Krimbos is ook een bezoekje waard. Vanaf de kinderboerderij bij de Krim start een leuke wandelroute voor kinderen, via een app krijg je onderweg tips en opdrachten van de boswachters.

Te gast

In de natuur ben je te gast in het leefgebied van bijzondere soorten. Om verstoring te beperken zijn paden in natuurgebieden zo aangelegd, dat op sommige plekken nooit mensen of honden komen. Op die plekken vinden vogels bijvoorbeeld rust. Blijf dus op de paden en houd je hond aan de lijn waar dat moet.

Geef ruimte

Geef andere recreanten de ruimte en houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar. Tegenliggers op een smal wandelpad? Stap even van het pad af zodat de ander gemakkelijk kan passeren. Houd ook rekening met andere gebruikers: wandel bijvoorbeeld niet op een mountainbikepad en blijf als fietser of ruiter ook op de daarvoor bestemde paden. Op gedeelde paden matig je snelheid en passeer je rustig. En elkaar vriendelijk begroeten mag ook tijdens de lockdown nog steeds! 🙂

Zwerfafval

Horeca is dicht (op enkele afhaallocaties na) en ook toiletten zijn dus niet open. Hoge nood? Wildplassen hebben we liever niet, maar het is in de natuur niet verboden. Laat alleen geen papier achter! Let ook op ander afval als papieren zakdoekjes, mondkapjes, flesjes of blikjes. Neem je afval mee naar huis, neem daarvoor een zakje mee om het in op te bergen. Wil je de natuur écht een plezier doen, neem dan ook zwerfafval mee als je dat tegenkomt.

Fijne dagen en veel plezier buiten!

 

reageren

geef een reactie

 • Gerrit
  2 januari 2021 om 10:26

  Hallo,

  wat mij op valt in het Texelse bos en de duinen is dat er erg weinig afvalbakken zijn te vinden. Ik ruim graag zwerfafval op, echter, tijdens lange wandelingen die ik graag maak kan het soms zo zijn dat je zoveel (erg jammer) afval vind dat het zwaar word om kilometers met je mee te sjouwen. Met meerdere afvalbakken gooien mensen ook sneller het juist weg in plaats van op grond in de natuur. Er waaien ook veel ballonnen uit Engeland deze kant op en landen bij ons, dit zijn zaken die je laat liggen omdat ze smerig en nat zijn. Dat wil je niet in de rugtas. Dus m.i. zou meer prullenbakken een goede stap zijn. En als laatste; er is te merken dat de bandensporen om de BBQ plaats frequenter en dieper worden. Misschien kunnen jullie de hekwerken herstellen en de toegang voor auto’s beter versperren. Dank voor Uw aandacht.

 • Renée van de Bilt
  30 december 2020 om 15:16

  Er zijn wel degelijk toiletten open bij de afhaallocaties bijv. aan het strand of in dorpen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog