www.boswachtersblog.nl/ Texel

Wielersport Texel en SBB back on track

6 januari 2021 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Afgelopen zomer liet een aantal mountainbikers op Texel zich niet van hun beste kant zien. Dit was aanleiding voor Staatsbosbeheer Texel om gebruik van haar gebieden op Texel te heroverwegen. De wielersportvereniging werd gevraagd om met een voorstel te komen om mountainbiken op Texel weer in balans te brengen met de natuur en andere recreanten. De vereniging heeft sindsdien een werkgroep geformeerd en in afstemming met Staatsbosbeheer een plan gemaakt om tot verbetering te komen. We vertellen graag over de aanpak en eerste acties.

Een belangrijk punt is het herstellen van de relatie tussen Staatsbosbeheer en Wielersport Texel. De inzet van de werkgroep en constructieve gesprekken van de afgelopen maanden dragen hieraan bij. Een tweede pijler richt zich op het verbeteren van het gedrag en imago van de MTB-rijder. Hier zijn een aantal concrete ideeën voor die de komende maanden uitgevoerd zullen worden, o.a. gericht op communicatie naar leden en voorlichting over de mtb gedragdscode. Ten slotte zien we het als een gezamenlijke uitdaging om te zorgen dat mountainbiken met respect voor de Texelse natuur, aantrekkelijk is en blijft. Daar willen wij ons ook voor inzetten in samenspraak met andere partijen zoals Natuurmonumenten, agrariërs, ondernemers en Nationaal Park Duinen van Texel.  Als aftrap heeft Wielersport Texel  een ludieke fietsbel actie voor haar leden georganiseerd om aandacht te vragen voor de gebruiksregels en respect voor andere recreanten. Staatsbosbeheer heeft toestemming gegeven om de jeugd trainingen in het bos op zaterdagen weer door te laten gaan. Ook hierbij wordt expliciet aandacht gegeven aan respect voor de natuur en andere recreanten. Verder is de wielersportvereniging begonnen met het herstellen van de huidige MTB route in de dennen.

Met deze ingrediënten en het nieuwe MTB-normaal leggen we een goede basis onder de samenwerking voor 2021!

reageren

geef een reactie

 • Froukje van Rossem-Klomp
  9 januari 2021 om 21:18

  Mountain-bikers dragen bij aan intensieve druk op de natuur van Texel. Zowel binnen de toegestane paden als daarbuiten. Overal verschijnen de sporen. En die sporen dragen bij aan de vertrapping van grond, kruiden en struikgewas. Om nog maar te zwijgen van verdere verstoring, van dieren in het bos en in de duinen of op het strand.

 • M. Zwijnenburg
  6 januari 2021 om 15:51

  Ik wens U veel wijsheid maar ik denk dat er al genoeg gepraat is en dat het nu tijd word om gewoon de voorwaarden en regels te handhaven.

 • Sjoerd Zwoerd
  6 januari 2021 om 14:52

  “Een belangrijk punt is het herstellen van de relatie tussen Staatsbosbeheer en Wielersport Texel. De inzet van de werkgroep en constructieve gesprekken van de afgelopen maanden dragen hieraan bij.”

  Kansloze missie.

 • Gus
  6 januari 2021 om 11:32

  Dwars door de Sluftervallei, schijt aan alle regels. Ik zet ze op de foto. Krijg je een grote bek op de koop toe.
  Gewoon handhaven zwaar bekeuren. Geen respect voor de natuur, en vooral heel veel ik-denken. Ik mag alles, ik heb schijt aan jou. Dit is net als bij skieën, je legt mooie pistes aan en waar gaan ze skieën buiten de pistes! Texel gewoon fietsen op de fietspaden, is al spannend genoeg met alle e-bikes.

  • Henk
   6 januari 2021 om 17:25

   Even ter info, Gus… Vanuit De Koog loopt een gemarkeerde fietsroute over een onverhard pad — langs ’t Slag door de Nederlanden (in de Muy) — naar de Sluftervallei, waarna je vervolgens via het strand terug naar De Koog kan fietsen. Deze volledig legale lus (inclusief Sluftervallei) heb ik meerdere keren gefietst. De laatste keer zal circa twee jaar geleden zijn. Ik weet niet of het momenteel nog steeds toegestaan is, maar destijds dus wel.

  • Gus
   6 januari 2021 om 20:12

   @Henk, klopt maar daar wordt dus vanaf geweken ( buiten de pistes)
   Dwars door de Bollekamer dan met paarden , koeien en bijzonder flora!
   Succes met de discussie 👍🏻

 • Peter van Dijk
  6 januari 2021 om 11:10

  Positieve aanpak! We moeten het met elkaar oplossen. Een voorbeeld hoe het kan want dit speelt ook in andere natuurgebieden.,

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog