www.boswachtersblog.nl/ Texel

Weer dwalen door het Doolhof

13 februari 2021 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

De meeste Texelaars kennen het gebied als ‘t Bossie. Het oorspronkelijke Doolhof is door de jaren heen een wandel- en speelbos geworden. Sinds begin vorig jaar hebben we een aantal typische elementen teruggebracht en nu kan de naam Doolhof met recht weer gebruikt worden. Het slingerpad is terug! Dit voorjaar kunnen we het resultaat van de werkzaamheden pas echt zien, als de stinsenplanten - zoals bosanemonen en boshyacinten - gaan bloeien. Maar dankzij creatieve collega Ton krijgen we nu al een indruk van hoe het er dan uit gaat zien.

De doorkijkjes naar de Waddenzee en buitenplaats Brakestein zijn open gesnoeid en de treden naar de top van het heuveltje, de Zeven Pannenkoeken, zijn hersteld. In de laatste fase van het project is ook het slingerpad teruggebracht. Hier was weinig voor nodig; de oorspronkelijke contouren van het pad waren na meer dan 200 jaar nog duidelijk aanwezig. Er is gekozen voor een natuurlijkere beplanting dan het oorspronkelijke hagenstelsel. Naast het herstel van het slingerpad zijn er bollen van stinsenplanten gepoot; in het voorjaar komen hier nog sneeuwklokjes bij.


Elite op de Hoge Berg

Vanaf de Hoge Berg konden scheepsofficieren hun schepen op de Texelse Rede bewonderen en bewindhebbers hun vloten zien binnenkomen en vertrekken. Het Doolhof veranderde een paar keer van eigenaar, maar bleef lange tijd een geliefde plek voor de Texelse elite en haar gasten. In 1740 kocht Cornelis Roepel (vertegenwoordiger van de Admiraliteit) een stuk land op de top van de Hoge Berg, vlakbij buitenplaats Brakestein. Hij richtte het landgoedje in met o.a. een wandellaan en een sterrenbos. In 1784 werd het gekocht door dhr. Kikkert en in 1840 kwam het bos in bezit van de gemeente. Het werd een geliefde locatie voor Texelaars. In 1966 werd Staatsbosbeheer eigenaar en beheerder van het gebied.


Boeren, Vissers en Buitenlui

Met steun van het Waddenfonds, STIFT en Provincie Noord-Holland krijgt het Doolhof een upgrade als onderdeel van het project ‘Boeren, vissers en buitenlui’. Centraal in het project staat de historische figuur Leendert den Berger. Hij beheerde, beschermde en ontwikkelde een groot deel van het Waddengebied. Ook op Texel liet hij zijn sporen na. In zijn voetsporen gaat dit project het bijzondere gebied een impuls geven door de cultuurhistorie en leefbaarheid te versterken en het landbouw- en natuurbeheer te innoveren.

Natuurwerkdag in het Doolhof

We hadden omwonenden en geïnteresseerden graag uitgenodigd om te helpen bij de werkzaamheden in het Doolhof en het poten van de stinsenplanten. Vanwege de coronamaatregelen was dit in het afgelopen jaar helaas niet mogelijk. Zodra het weer kan nodigen we jullie graag uit voor een excursie of natuurwerkdag in het Bossie. Je kunt nu natuurlijk zelf de rijke cultuurhistorie van dit stukje Texel alvast ontdekken. Beklim de treden naar de top van het heuveltje, de Zeven Pannenkoeken, en dwaal door het Doolhof. Je vindt het gebied tegenover Doolhof 7, op de Hoge Berg.

reageren

geef een reactie

 • Annette van eijk
  13 februari 2021 om 13:16

  We lopen in de slufter en er komt een hele kudde paarden tegen. Er loopt er 1 achteraan die niet goed loopt. Hij hinkt er achteraan. Kunnen jullie daar iets mee doen?
  Met vr groeten

  • asprenkeling
   14 februari 2021 om 18:22

   Ha Annette, dank voor het melden! We hebben het doorgegeven aan de kuddebeheerder en het dier wordt extra in de gaten gehouden. Groet, Anna

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog