www.boswachtersblog.nl/ Texel

Dode konijnen in de Texelse duinen

6 april 2021 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Het is allesbehalve een vrolijk paastafereel: in de Eierlandse Duinen liggen veel dode konijnen. Dat is geen prettig gezicht maar toch kiezen we ervoor de dode dieren te laten liggen. De kadavers van de konijnen zijn voor andere soorten namelijk weer een belangrijke bron van voedsel. Een natuurlijk proces waarmee de levenskringloop weer rond is.

De konijnenziekte myxomatose steekt periodiek heftig de kop op in natuurgebieden. Ze wordt veroorzaakt door het myxomavirus. Het virus is halverwege 1900 in Australië ingevoerd in de strijd tegen de daar eveneens door mensen ingevoerde, Europese wilde konijnen die er een plaag vormden. Inmiddels heeft het virus zich wereldwijd verspreid. Zieke konijnen krijgen last van opgezette, rode ogen en longontsteking. Vaak gaan ze snel dood. De ziekte is alleen besmettelijk voor konijnen.

Met rust laten

Eerder dit jaar constateerden we nog dat het juist goed ging met de konijnenpopulatie in het noordelijke duingebied van Texel. Helaas lijkt die voorzichtige verbetering nu een klap te krijgen. We zien veel dode en zieke dieren in de duinen. De zieke konijnen zijn gemakkelijk te herkennen. Ze krijgen ontstoken ogen en kunnen daardoor wandelaars, fietsers en auto’s niet meer zien. Ze rennen dus meestal niet meer weg. Zieke konijnen kunnen het best met rust gelaten worden, waarbij ze het geluk kunnen hebben myxomatose te overleven.

Immuniteit

Er kan helaas niets tegen het virus worden gedaan. Gelukkig zijn sommige konijnen er immuun voor. Uiteindelijk blijven alleen de sterkste dieren over en deze krijgen dan weer jongen die wel gezond zijn. Als gevolg van myxomatose en andere konijnenziektes, zoals VHS, heeft het konijn het op veel plekken in Nederland moeilijk gehad. Dit is erg jammer voor de natuur. Konijnen zorgen met hun graasgedrag namelijk voor veel variatie in de begroeiing. Konijnen zijn ook voor tapuiten erg belangrijk; ze houden het duingebied mooi kaal en hun holen zorgen voor nestgelegenheid.

Tapuit Foto: Aaldrik Pot

Dood doet leven

Kadavers zijn waardevolle voedselbronnen voor veel dieren. Het is belangrijk dat gestorven dieren blijven liggen in een natuurgebied. Kadavers trekken aasetende insecten aan, waar op hun beurt weer insecteneters op af komen. Je ziet ook roofvogels eten van de dode dieren. Hoewel we de kadavers niet opruimen kan een dood konijn midden op het wandelpad natuurlijk wel een paar meter verder het duin in worden gegooid.

Buizerd Foto: Mark van Els
reageren

geef een reactie

 • Janny
  16 januari 2022 om 17:02

  Verhelderende blog! Voorgaande jaren dat we op Texel waren, stikte het van de konijnen. Deze keer misten we ze. Maar weten nu waarom! We zullen ze in 2023 vast weer in groten getale zien.

 • Margreet
  20 april 2021 om 16:42

  Slecht verhaal. Het is een afschuwelijk gezicht die dode konijnen. En als het er nou 1 is, oké. Maar je ziet ze overal liggen. Het stinkt ook afgrijselijk. Kan niet goed zijn. Is het niet weer gewoon een kwestie van geldgebrek SBB?

  • Arien
   21 april 2021 om 17:41

   Stank van een verterend dier hoort net als bloemengeur bij de natuur. Dood betekent nieuw leven voor andere dieren. Het heeft dus niets met geldgebrek te maken… maar met een keuze. Natuurlijk zou het fijn zijn als de bezuinigingen die SBB de afgelopen decennia te verduren heeft gehad eindelijk zouden worden gecompenseerd… Natuur en de beheerders hebben het sinds staatssecretaris Bleeker zwaar gehad….

 • Hanna de Jong
  6 april 2021 om 12:45

  Is het niet gevaarlijk voor de vogels om die besmette konijnen op te eten? En waarom hebben hazen er geen last van ?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog