www.boswachtersblog.nl/ Texel

Blog van de vogelwachter: wachten op mijn liefste

8 mei 2021 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Grote zijdebij op wilg. Foto: Erik van der Spek

Tekst: Huib Koel (vrijwillige vogelwachter)
Nu het voorjaar echt doorbreekt komt ook op Texel de natuur tot leven. Citroenvlinders, dagpauwogen en andere overwinterende vlinders fladderen in de voorjaarszon, lammetjes dartelen in de wei. De eerste zangvogels zijn alweer gearriveerd uit zuidelijke streken en zingen dat het een lust is. Heeft u de tjiftjaf al gehoord?

Ook de vogelwachters van Staatsbosbeheer zijn weer aanwezig in de Slufter en de Geul. Toezicht houden is in het broedseizoen extra nodig want dan is de natuur het meest kwetsbaar. Vele vogels maken hun nest op de grond en verstoring, bijvoorbeeld door loslopende honden, is dan niet gewenst.

Dagpauwoog

Insecten

Maar vogelwachters kijken niet alleen naar vogels. Ook andere natuurzaken trekken hun aandacht, zoals de bloeiende wilgenkatjes langs het dijkje aan de zuidkant van De Slufter. De wilg zoemt van de insecten; hommels, zweefvliegen en solitaire bijen. Een van hen is een zijdebij (Colletes cunicularius), een solitaire bij. Het mannetje heeft ook al het voorjaar in zijn kop en wacht op een vrouwelijke zijdebij, misschien wel zijn liefje. Hij verwacht haar te ontmoeten bij het bloeiende wilgenkatje. Zijn toekomstige bruid vindt het stuifmeel van deze boom zo lekker, dat ze alleen maar op wilgen vliegt. En daarop anticipeert dit mannetje. Slim!

Foto: Huib Koel
Foto: Erik van der Spek

Vragen staat vrij

Vrijwillige Vogelwachters van Staatsbosbeheer zijn van 30 maart tot en met 1 september in en rondom De Slufter en de Geul te vinden. Niet alleen voor toezicht maar ook om informatie te geven. Dus vragen staat vrij. Helaas zijn excursies door het gebied vanwege de coronamaatregelen (nog) niet mogelijk.

reageren

geef een reactie

  • FilmFabriekGroningen
    8 mei 2021 om 18:19

    wat een leuk en leerzaam blog! bedankt!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog