www.boswachtersblog.nl/ Texel

Nieuwe loten aan de stam van Staatsbosbeheer Texel

3 februari 2022 Boswachter Mariette Smit in Texel

Foto: Wiske Overmaat

Er is volop beweging in de natuur, zo ook bij Staatsbosbeheer Texel. De afgelopen jaren was Anna Sprenkeling het vertrouwde gezicht als boswachter publiek. Nu Anna binnen Staatsbosbeheer een nieuwe functie als recruiter vervult mag ik in haar voetsporen treden. Een prachtige nieuwe stap voor mij.

Trouwe lezers van Texel Dit Weekend kennen me wellicht van de weblogs van de dierverzorging van Ecomare. Als hoofd dierverzorging heb ik me ruim 10 jaar ingezet voor de opvang van zeehonden en vogels, dieren die in de knel waren gekomen door ziekte, zwerfvuil of verstoring. Naast de directe zorg voor de dieren was ik betrokken bij de publieksvoorlichting en educatie. Een bijzonder leuk onderdeel van het werk, dat in deze nieuwe functie terugkomt. Ik voel me bevoorrecht als boswachter publiek te mogen werken op en voor ons mooie eiland en me samen met de boswachters beheer en ecologie in te kunnen gaan zetten voor de Texelse natuur.

Afscheid van vertrouwde gezichten en van harte welkom in team Texel

Per 1 februari verwelkomen we Kees Hin als nieuwe teamleider voor Staatsbosbeheer Texel. Hij volgt Paul Rutten op, die als strategisch adviseur aan de slag gaat voor de Beheerautoriteit Waddenzee. Kees was tot voor kort voor de gemeente Arnhem werkzaam als hoofd Bossen en Parken. Zijn roots liggen op Texel, waar hij opgroeide aan de Witteweg in Den Hoorn, bij destijds de champignonkwekerij.

Na een indrukwekkend aantal van 44 dienstjaren zal in het voorjaar Erik van der Spek met welverdiend pensioen gaan. Als nieuwe boswachter ecologie komt Thomas van der Es met zijn gezin naar Texel. Hij is bekend als boswachter publiek en ecologie in de Biesbosch en is een passievol natuurbeheerder. Thomas heeft tijdens een stageperiode al eens op het eiland gewoond en Texel was jarenlang de favoriete vakantiebestemming van zijn gezin.

Met het vertrek van Erik, Paul en Anna gaan we niet alleen drie vertrouwde gezichten missen, maar natuurlijk ook een schat aan kennis en ervaring. Gelukkig kunnen we rekenen op hun enorme betrokkenheid en altijd een beroep op hen doen voor advies.

Uitzicht vanaf de Bertusnol

Een tollend hoofd, boordevol met informatie en indrukken

De eerste weken in mijn nieuwe functie ben ik veel met mijn collega boswachters op stap geweest. Ik heb ze gevraagd me mee te nemen, te laten zien waar ze trots op zijn en waar ze zich mee bezighouden. Een perfecte combinatie van kennismaking en gebiedsverkenning. Staatsbosbeheer heeft op Texel het beheer over een heel divers gebied. Het bos natuurlijk, maar ook de duinen, De Hoge Berg, het Waalenburgerdijkje, polder Wassenaar en de nieuwe Prins Hendrikzanddijk. Er komt nogal wat bij kijken!

Ondertussen wist men mijn mailbox al te vinden en was ik ook al snel druk met het kantoorwerk dat in de functie van boswachter publiek een belangrijk onderdeel is. Zo kwam er een hoop op me af: wie, wat, waar, waarom en hoe, ecologische en cultuurhistorische waarden van Texel, natuurregelgeving, samenwerkingspartners, publieksvragen, projecten en evenementen. Dagelijks ging ik met een tollend hoofd naar huis en ik maakte me af en toe best zorgen hoe ik in dit woud van informatie ooit overzicht zou kunnen krijgen.

In mijn vrije tijd zoek ik de natuur graag op. Voor mij dé manier om even afstand te nemen. Met een opgefrist hoofd valt vaak alles vanzelf weer op zijn plek. Tip van de kersverse boswachter: wil je genieten van adembenemende uitzichten of je gedachten lekker laten waaien op de wind? Dan ben je op een van onze uitkijkposten op de juiste plek. Bijvoorbeeld op de Bertusnol, gelegen op een hoge duin in natuurgebied de Muy of op de Kampeersnol in de Dennen.

Een nieuwe balustrade langs de trad naar de Kampeersnol

Noeste werkers

Afgelopen weken hebben de boswachters beheer hard gewerkt aan de toegangspaden en de trap naar de Kampeersnol, het uitzicht punt achter het Turfveld. Alle balustraden langs het pad en langs de trap zijn vernieuwd. Het ziet er weer prachtig uit, een waar stukje vakmanschap!

Boswachters Marcel en Rob knappen het rolstoeltoegankelijke pad naar de Kampeersnol op

Kampeersnol ook toegankelijk met de rolstoel of kinderwagen

Via het pad achter de kiosk van het Turfveld is de Kampeersnol ook goed bereikbaar met de rolstoel, rollator of met een kinderwagen. Bovenop de uitkijkpost is een nieuwe picknickbank geplaatst die extra ruimte biedt voor een rolstoel, een prachtige plek om eens neer te strijken.

Wil je op de hoogte blijven van het werk van Staatsbosbeheer Texel? Naast onze boswachtersblogs kun je ook boswachtermariette volgen op Instagram.

reageren

geef een reactie

 • Jacquelien
  6 februari 2022 om 19:42

  Beste Erik , geniet van je welverdiende pensioen!!
  Blijf vooral gezond en genieten van de natuur!

  Groetjes jacquelien

  • Boswachter Erik van der Spek
   7 februari 2022 om 10:57

   Hartelijk dank Jacquelien,

   we blijven lekker op Texel wonen
   blijf ook gezond en genieten,
   groeten, Erik

  • erikvanderspek
   7 februari 2022 om 10:57

   Hartelijk dank Jacquelien,

   we blijven lekker op Texel wonen
   blijf ook gezond en genieten,
   groeten, Erik

 • Jacquelien
  6 februari 2022 om 19:40

  Beste Erik , geniet van je welverdiende pensioen!! Blijf vooral gezond en genieten van de natuur!

  Groetjes jacquelien

  Blijf je op texel wonen of ga je terug naar harderwijk

 • Ingrid Uitgeest
  4 februari 2022 om 06:59
 • Peter van Dijk
  3 februari 2022 om 19:36

  Alle medewerkerss die een nieuwe functie aanvaarden, veel succes!
  De pensionada’s: Ook na je pensioen blijft de natuur prachtig! Vrijwilligers? Altijd welkom. Anna , met jou hadden we het meeste te doen sls vogelwachter. Bedankt en succes!

 • Mattie Jaspers
  3 februari 2022 om 19:00
 • Frans
  3 februari 2022 om 18:45

  Heel veel plezier en succes gewenst in deze nieuwe functie. Hopelijk blijf je wat langer dan Charlotte en Anna!

 • Jim
  3 februari 2022 om 18:26

  Veel plezier en succes bij je nieuwe functie

 • Andre
  3 februari 2022 om 18:23

  Dank voor deze voorstelronde. Gaan de mannen zich ook nog zo presenteren?

  • Mariette
   1 maart 2022 om 09:21

   Ja, binnenkort staat er een interview met Kees en Thomas in de Texelse Courant!

 • Annelies
  3 februari 2022 om 18:06

  Prachtig opgeknapt op de Kampeersnol!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog