www.boswachtersblog.nl/ Texel

Niet lullen maar poetsen

14 maart 2022 Boswachter Mariette Smit in Texel

Foto's: Hans en Colinda Zuidema

Onder het motto ‘niet lullen maar poetsen’ hebben een aantal dorpsgenoten van de Cocksdorp in samenwerking met Staatsbosbeheer flink de handen uit de mouwen gestoken.


Open rietlandschap in de verdrukking

Boswachter Jeroen van der Werff woont sinds 1 jaar met zijn gezin in De Cocksdorp. Onder het genot van een bak koffie met dorpsgenoot Hans Zuidema kwam ter sprake dat het riet langs de Roggesloot behoorlijk aan het verhouten was. Door opschot van bomen tussen het riet dreigt het open rietlandschap in de verdrukking te komen.

Vereende krachten

Jeroen opperde om met een groepje dorpsgenoten de handen uit de mouwen te steken en besprak het idee intern bij Staatsbosbeheer. Hans kroop gelijk in de pen. Binnen enkele minuten kwam er een reactie vanaf het Vogelinformatiecentrum dat ze wel wilden helpen en sponsoren. Ook andere dorpsbewoners steunden de actie spontaan met hulp of een bijdrage. Zo ontstond er binnen enkele dagen een leuk initiatief.

Vanaf het gemaal aan de noordkant van De Cocksdorp tot aan de Hollandse weg werd met een  enthousiaste groep vrijwilligers een grote hoeveelheid opgeschoten bomen en andere ongewenste ruigte uit het riet verwijdert. In drie zondagen werd zo met vereende krachten een mooie slag geslagen voor het behoud van het open rietlandschap rondom de Roggesloot.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog