www.boswachtersblog.nl/ Texel

Kleurrijke lentepracht in het Doolhof

17 maart 2022 Boswachter Mariette Smit in Texel

Doorkijkje vanuit het Doolhof

Op de top van de Hoge Berg op Texel ligt het Doolhof. In deze tijd kun je er genieten van een kleurrijk tapijt van vroege voorjaarsbloeiers. Nu bloeien er de blauwe, witte en paarse krokussen en verschillende soorten sneeuwklokjes en narcissen. Binnenkort komen er nog bosanemonen en boshyacinten bij.

Deze bol- en knolgewassen die al heel vroeg in het voorjaar bloeien worden ook wel stinzenplanten genoemd.
Het bijzondere van deze planten is dat ze makkelijk verwilderen en vanzelf jaarlijks terugkomen. Doordat de bomen nog kaal zijn krijg je een prachtig lichtspel en is het er sprookjesachtig mooi.

Bloeiend verleden

Stinzenplanten verwijzen naar een rijk verleden. De rijke adel reisde in vroeger tijden al naar het buitenland en kwam daar allerlei prachtige voorjaarsbloeiers tegen. Men nam deze planten mee naar Nederland en plantte ze bij  buitenplaatsen, kastelen en landhuizen. De naam ‘stinzenplanten’ is hier naar terug te voeren: stins betekent namelijk ‘stenen huis’ in het Fries.

De Reede van Texel

Tussen 1500 en 1800 lag er voor Oudeschild een belangrijke ankerplaats, de Reede van Texel. Schepen konden er redelijk veilig een gunstige wind afwachten om uit te varen naar verre oorden. Vanaf de 15 meter hoge ‘berg’ had men goed zicht op De Reede. Er lag een indrukwekkende vloot en je kon er de schepen zien binnenkomen en vertrekken.

Bijna 250 jaar geleden werd op de Hoge Berg een bijzonder bos aangelegd door Cornelis Roepel, een vertegenwoordiger van de Admiraliteit. Hij realiseerde een ‘plantage om prettig te vertoeven’, met schitterend uitzicht op de landerijen en de Reede van Texel. Hij plantte er verschillende soorten bomen, struiken en stinzenplanten en richtte het in met wandellanen en een doolhof met een slingerpad (labyrint).

Sinds 1966 is Staatsbosbeheer eigenaar van deze voor Texelaars en toeristen geliefde plek als wandel- en speelbos.

Boeren, vissers en buitenlui

De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt om het Doolhof op de Hoge Berg in oude luister te herstellen. Met steun van het Waddenfonds, STIFT en Provincie Noord-Holland kreeg het Doolhof binnen het project ‘Boeren, vissers en buitenlui’ een mooie opwaardering. Verschillende oorspronkelijke elementen werden hersteld of teruggebracht in de oude staat.

Door het open snoeien van doorkijkjes is er, net als vroeger, prachtig zicht op Oudeschild, buitenplaats Brakestein en de schapen in het omliggende tuinwallenlandschap. Het slingerpad werd teruggebracht op de oorspronkelijke contouren die, bijzonder genoeg, na meer dan 200 jaar nog duidelijk aanwezig waren. De zeven treden naar de top (De Zeven Pannenkoeken) werden met cortenstalen ringen versterkt en de trap bij de speelkuil werd vernieuwd. Ten slotte vulden de boswachters de stinzenflora aan met nieuw plantgoed.
Nu alles bloeit is het er op zijn mooist!

Boswachter Marcel Tielemans maakte als kroon op het werk een prachtig toegangshek

Insectenreservaat

Rondom de voorjaarsbloeiers is het een gezoem van jewelste. Heb je ooit gehoord van de pluimvoetbij, de grote roetbij, de glanzende dwergbloedbij, de grote zijdebij, de Texelse zandbij, de spinnendoder, de rupsendoder of de goudwesp? Je zou hier zomaar een heel bijzondere soort kunnen tegenkomen. Aan de oostkant van het Doolhof ligt in een oude zandafgraving insectenreservaat de Zandkuil. Er komen vele soorten insecten voor, waaronder meer dan vijftig verschillende soorten bijen en sluipwespen.

Niet alleen voor insecten, ook voor mensen is deze bijzondere plek een waar paradijs. Voor Staatsbosbeheer komen op de Hoge Berg natuurbescherming, recreatie, natuurbeleving en het koesteren van de rijke cultuurhistorie mooi samen.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog