www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vrijwillige vogelwachters doen hun verhaal

6 mei 2022 Mariette in Texel

Vrijwillige vogelwachters Hans en Marieke op hun post

Vrijwillige vogelwachters staan in het broedseizoen op onze vogelkijkpunten voor jong en oud klaar met kijkers, een telescoop en een boeiend verhaal. Ga je dit weekend, met het Waddenvogelfestival, op pad dan tref je Marieke en Hans bij vogelkijkpunt het Diepe Gat. In dit blog nemen ze je alvast mee in hun belevenissen.

Op zondag zijn mijn man Hans en ik, Marieke, gearriveerd in de zwarte keet bij de Slufter voor een week als vrijwillige vogelwachter. Voorgaande jaren waren we al eerder vrijwillige vogelwachters, maar toen op de Geul, bij de Mokbaai.

Het begon gelijk goed onze week, met een prachtig zonnetje en voor Texelse begrippen weinig wind. Aangekomen in ons paleisje, een tiny boswachtershuisje, verkleedden we ons direct in ons vrijwilligerstenue. Het huisje ligt bij het uitkijkpunt, waar het ’s avonds heel stil en donker is en je je kunt vergapen aan een prachtige sterrenhemel.

Het gebied achter het huisje is afgesloten vanwege het broedseizoen, maar ’s morgens vroeg begint de dag al bij zonsopkomst met een hoop gekwetter van grasmussen, kneus, de koekoek, graspiepers en nog veel meer.

Eenmaal uit de veren, begint de dag als vrijwilliger om 10 uur op het uitkijkpunt. Het is dan meestal nog rustig, maar al snel komen er veel bezoekers voor de Slufter. Op het uitkijkpunt leggen we dingen uit over de vogels die op dat moment in de plas staan, laten mensen kijken door de telescoop en onze verrekijkers.

Zicht op de plas bij vogelkijkpunt het Diepe gat

Het is voor ons genieten, allereerst van de Slufter in al haar pracht met vogels als de eiders, de bergeenden, rosse grutto’s, wulpen, de zilverplevier, de groenpootruiters en soms de zwarte ruiters, de tureluurs, scholeksters, bruine kiekendieven, bonte en gewone strandlopers en ik kan nog wel even doorgaan.

Het is voor ons ook zeer genieten van de zeer vele leuke gezinnen waarvan veel ouders hun kinderen al zeer geïnteresseerd hebben in de natuur. We hebben dan superleuke gesprekken met de kinderen, draaien het statief op kind hoogte en genieten dan met volle teugen van de reacties van de kinderen die dan ineens zo’n verre vogel bijna kunnen aaien voor hun gevoel. Niet alleen de kinderen en de ouders genieten dan, maar ook zeer veel andere bezoekers en we voeren vele leuke gesprekken over de vogels, de natuur, Texel, de Slufter enz.

Het is een feest om in zo’n prachtig gebied voor een weekje vrijwillige vogelwachter te zijn en van alles, de natuur en de mensen die er komen, te mogen genieten. Het gaat hard zo’n weekje en zondag brengt de boot ons alweer naar het vasteland, maar wel met heel veel mooie verhalen en herinneringen.

We will be back!

Marieke Bruijn

Het vogelkijkpunt staat vanwege het Wadden Vogelfestival dit weekend extra in the picture

Voor meer informatie over het weekendprogramma: https://www.waddenvogelfestival.nl/

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog