www.boswachtersblog.nl/ Texel

Op zoek naar de laatste Grote parelmoervlinders…

26 juni 2022 Boswachter Thomas van der Es in Texel

Grote parelmoervlinders zijn zeldzaam, zeer zeldzaam wel te verstaan. Het is één van de drie, op Texel, voorkomende parelmoervlinders. De Grote Parelmoervlinder komt nog maar op een paar plaatsen in ons land voor. Vlieland, Texel en de Hoge Veluwe. De Vlinderstichting schat het aantal vlinders van de Nederlandse populatie op ca 500! Dit jaar wordt er oa op Texel gekeken naar het voorkomen van Grote Parelmoervlinders. Vlinderexperts van de Vlinderstichting zullen de laatste hotpots op het eiland afstruinen op zoek naar deze zeldzame standvlinder.

Een mix van landschap

Grote parelmoervlinders, maar ook de iets algemenere Duinparelmoervlinders, zijn gebaat bij een divers duinlandschap. Enerzijds is de aanwezigheid van viooltjes belangrijk en anderzijds ruige vegetaties met nectarbronnen. De viooltjes dienen als waardplant voor de vlinders. Daar zetten ze de eitjes op af.

De nectarsoorten zijn belangrijk voor de vlinders om te drinken. Een veld met bloeiende distels (kale jonker), (rol) klavers en andere kruidachtigen kan een enorme aantrekkingskracht hebben op vlinders.  Zo’n afwisselend duinlandschap creëren we op Texel bijvoorbeeld door het maken van verstuivingen, begrazing met schapen of het plaggen van een heideveldje. Deze mix van landschappen vinden we op het eiland bijvoorbeeld in de Eierlandse Duinen. Hier zitten ze nog, deze zeldzame vlinders.

Duinviooltjes zijn de waardplant van de grote parelmoervlinders. Hier zetten ze de eitjes op af. 

De afgelopen dagen was ik in dit deel van Texel om monitoringswerkzaamheden uit te voeren op insecten. Met half zonnig weer liep ik met collega boswachter Ton Visser nabij een zeer bloem- en kruidenrijk veldje waar, ondanks de wind, de nodige vlinders zaten. Opeens viel mijn oog op een kandidaat Grote Parelmoervlinder. Terwijl het beestje aan het drinken was op de donker paarse bloemen van de Kale Jonker, viel de  groene zweem op de achterkant van de ondervleugel op. Een bewijsplaatje lukte maar net. Even later zien we een Grote Keizerlibel voorbij vliegen. Opzich een leuke soort. Net als een havik of een slechtvalk trouwens. Maar wat er gebeurde was een klein beetje pijnlijk. De rovende Grote Keizerlibel pikt met speels gemak de fladderende Grote Parelmoervlinder uit het luchtruim. Au! Zonde, want hiervan zijn er echt nog maar een paar. Ik zou zeggen, pak volgende keer even lekker een regendaas of steekmug..

Het vervolg van de zoektocht kwamen we geen Grote Parelmoervlinders meer tegen. Misschien en hopelijk de komende dagen wel. Daar kun jij bij helpen en dat is belangrijk.

Geef ze door!

Voor wie komende weken op Texel is wil ik  vragen extra uit te kijken naar parelmoervlinders. De waarnemingen en foto’s kunnen speels eenvoudig worden geüpload op de website www.waarneming.nl Met de automatische beeldherkenning die de website hanteert kunnen vlinders op de foto gedetermineerd worden. Hoe meer mensen opletten, invoeren en kijken. Hoe beter de Vlinderstichting en de boswachters van Staatsbosbeheer de stand van de grote parelmoervlinders in beeld kan krijgen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog