www.boswachtersblog.nl/ Texel

Op avontuur langs de groene routes

31 augustus 2022 Mariette in Texel

Goed nieuws voor de avontuurlijke wandelaar: er valt weer extra veel te wandelen op Texel. Het broedseizoen zit er op en dat betekent dat na 1 september alle groene wandelroutes, die in het broedseizoen niet toegankelijk zijn, weer zijn opengesteld.

Op pad

De groene routes zijn afgelopen weken gemaaid en wat al te uitbundig uitgegroeide struiken langs het pad zijn gesnoeid. Het zijn allemaal onverharde paden, waar soms later in het jaar bij minder droge weersomstandigheden het dragen van stevige wandelschoenen of laarzen echt geen overbodige luxe is. Op Texel geeft de groene markering van deze wandelpaden aan dat deze wandelpaden alleen buiten het broedseizoen beschikbaar zijn. Alle reden om komende maanden de kans te pakken om juist van deze unieke wandelpaden te gaan genieten!

Bramen en bessen plukken

De bramen en bessen zijn mooi gerijpt met het zonnige weer. De vruchten zijn niet alleen voor mensen een lekker tussendoortje, ook veel vogels genieten ervan. Grote groepen zangvogels zijn vanuit Scandinavië onderweg naar het zuiden en komen in de Texelse duinen even bijtanken voor ze hun lange trektocht vervolgen. Deze merels, zanglijsters, koperwieken en zwartkoppen zijn dol op bramen, vlierbessen en lijsterbessen. Ze eten zich vol en verzamelen zo energie voor hun lange reis.

Op kleine schaal en voor eigen gebruik mag er langs de paden vrij geplukt worden. De overige bramen en bessen in onze gebieden houden we graag beschikbaar voor de vogels. Pluk de vruchten in bescheiden hoeveelheden, zonder de struiken of de omgeving te beschadigen.

Als je op pluk avontuur gaat is het raadzaam bedekkende kleding te dragen en bij thuiskomst je lichaam te controleren op teken. Besmette teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken.

Groene route in de Muy
reageren

geef een reactie

  • Carla
    31 augustus 2022 om 18:44

    Graag zie ik de route in mijn mail box

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog