www.boswachtersblog.nl/ Texel

Samen de handen uit de mouwen

7 september 2022 Mariette in Texel

Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft zaterdag flink de handen uit de mouwen gestoken aan het Mienterglop bij De Koog.

Op de hoek van het Mienterglop en de Pijpersdijk ligt een klein stukje hei, waar vliegdennen, eiken, berken en Amerikaanse vogelkers de heide dreigen over te nemen. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dit stukje hei te behouden.

Cultuurhistorisch herinnert dit heideveldje er aan tot hoever naar het oosten de mientgronden aan de rand van de duinen zich uitstrekten. Mient komt van meent, wat wijst op het gemeenschappelijk gebruik van deze gronden. Dit Mientje was onderdeel van de Kogermient, waar de inwoners van De Koog hun vee weidden en brandstof (hei) en plaggen wonnen.

Voor de natuur is dit terreintje interessant als stapsteen tussen de heidegebieden ten noorden en ten zuiden van De Koog. Ook is dit de eerste plek in Nederland waar een bijzondere kleine loopkever, de platte gladklauwloper, is gevonden. Deze soort is hier mogelijk overgebleven vanuit één der ijstijden waarin de Noordzee tussen ons land en Engeland grotendeels droog stond.

Wil je ook meehelpen dit heideveld van opgeschoten struiken en bomen te ontdoen?

De vrijwilligersgroep gaat op de zaterdagochtenden van 10.00-12.00 uur aan de slag. Je kunt je als vrijwilliger aanmelden bij Veronica van Beek 06-28787820 of Isabella van Boven 06-22216429.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog