www.boswachtersblog.nl/ Texel

Gi-ga goed bezig

13 oktober 2022 Boswachter Mariette Smit in Texel

De Kinderboekenweek heeft dit jaar als thema Gi-ga-groen! Een thema waar Staatsbosbeheer super blij mee is. In heel Nederland duiken kinderen met hun docenten en gastgidsen in het onderwerp natuur. Onze boswachter Jeroen ging in het kader van het project Gi-ga groen met alle kinderen van basisschool het Durperhonk op pad. Enthousiast doet hij verslag van zijn gigantisch leuke ontdekkingstochten met de kinderen.

De Slufter in

Met de kinderen van groep 3, 4, 5, 6, 7 en 8 zijn we de noordelijke Slufter in gegaan om er de natuur te ontdekken. Zonder nog maar iets te hoeven vertellen hoorde ik ze boven op de Zanddijk zeggen ‘wauauauw wat mooi’. Ondanks dat de Slufter voor Cocksdorpers de achtertuin is, bleken er toch ook kinderen in de groep die nog nooit in dit prachtige gebied geweest waren.

Gi-ga goed bezig

Vrijdag 30 september gingen de kinderen van groep 3, 4 en 5 mij helpen de Slufter op te ruimen. Met de voorjaarsstormen is er veel zwerfvuil in dit gebied terechtgekomen. Meer dan er vóór het broedseizoen met zwerfvuil-acties opgeruimd kon worden. Nu er geen broedende vogels meer zijn konden we samen een deel van de Slufter in waar normaal niemand mag komen. Dat maakte het extra speciaal.

Toen we de Zanddijk over liepen zagen we al een prachtige kleine zilverreiger vliegen. Tijdens het opruimen van afval heb ik de kinderen wat verteld over het bijzondere gebied en de mooie planten die er bloeien. In de sporen van de konikpaarden stond kamille, daar kan je thee van maken. Ook kwamen we planten tegen die lekker ruiken, zoals zeealsem. De kinderen kwamen zelf ook met leuke natuurvondsten. Zo vond een groepje een op bubbeltjesplastic lijkend balletje dat je wel eens op het strand vindt. Gelukkig bleken dit eitjes van de wulk en kon het weer terug de natuur in. Ook vonden we eieren van de rog en zelfs van een haai, gaaaaaf!
Helaas kwamen we ook minder leuke dingen tegen in dit prachtige natuurgebied. Na nog geen 100 meter hadden we onze vuilniszakken al goed gevuld met zwerfvuil.

Een week later ging ik met de kinderen van groep 6, 7 en 8 de Slufter in om afval op te ruimen. Deze groepen kregen een zwaardere opdracht, namelijk achterhalen waar het afval vandaan komt en dit onder de aandacht proberen te brengen via de krant, social media of misschien wel een tv-programma. We vonden slippers, ballonnen, stukken van kratten, een complete toilettas, schoonmaakmiddelen, jerrycans, sleutelhangers, blikjes, touwen, netten en zelfs een big bag. Gelukkig vonden we ook mooie natuurlijke dingen, zoals schedeltjes, botjes, veren en bloemen.

Met groep 1 en 2 ga ik morgen nog lekker het Krimbos in om spelletjes te doen; als een kikker rondspringen of sprinten als een haas. Spelenderwijs zal ik de kinderen wat leuke weetjes meegeven. Onderweg gaan we bladeren, eikels en kastanjes zoeken om er wat moois van te knutselen. Misschien vinden we wel tamme kastanjes om lekker te poffen, mmm!

Van zwerfvuil naar kunst

De kinderen van groep 3, 4 en 5 hebben van het verzamelde afval kunstwerken gemaakt. Deze worden in de herfstvakantie tentoongesteld bij Natuurcentrum de Marel, Nieuwlanderweg 38 nabij De Waal. Het mooiste kunstwerk krijgt een leuke prijs aangeboden door het Vogelinformatiecentrum.

Wil je ook Gi-ga goed aan de slag?

Prik 19 oktober vast in je agenda. Op deze woensdag in de herfstvakantie organiseert Staatsbosbeheer van 13.00 uur tot 15.30 uur een zwerfvuil opruimactie in het noordelijke deel van de Slufter.

Een heerlijke buitenactiviteit voor jong en oud. Je komt op een bijzondere plek waar je anders niet kunt komen, het is reuze gezellig om samen de handen uit de mouwen te steken en bovenal help je mee om onze natuur mooi te houden! Ook hulp van kinderen is zeer welkom, onder de 12 jaar graag samen met een volwassene.

Verzamelpunt: onderaan de Zanddijk, aan het eind van de Oorsprongweg, bij Vogeluitkijkpunt het Diepe Gat.
Let op! Door werkzaamheden aan de postweg is deze locatie, als je met de auto komt, alleen via de Hoofdweg te bereiken.

Tevoren aanmelden is niet nodig, ter plaatse vullen we een presentielijst in.

Tekst: Jeroen van der Werff en Mariette Smit

Instagram: @BoswachterMariette
Facebook: /StaatsbosbeheerTexel
E: mc.smit@staatsbosbeheer.nl
T: 06-29639855

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog