www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een waar paddenstoelen paradijs

27 oktober 2022 Mariette in Texel

Waar je ook maar kijkt, in De Dennen barsten er op het moment overal paddenstoelen tevoorschijn. Tussen het gevallen blad, op verweerde boomstammen, in het gras, het is werkelijk een topherfst voor paddenstoelen. Voor eind oktober is het nog best warm en met regelmatig een bui blijft de grond mooi vochtig. Dat zijn de perfecte omstandigheden!

Niet alleen in het bos

De meeste mensen zoeken voor een paddenstoelenwandeling het bos op. Dat je in de duinen ook prachtige paddenstoelen kunt bewonderen is veel minder bekend. Bij de Horsmeertjes kun je o.a. warm gekleurde wasplaatjes  vinden en in de Eierlandse duinen en de Westerduinen staan indrukwekkende aantallen parasolzwammen.

Het grappige is, als je er echt op gaat letten zie je er steeds meer. Sommige zie je zomaar over het hoofd, zo minuscuul klein zijn ze of ze vallen met camouflagekleuren weg tussen het gekleurde herfstblad. Anderen springen juist in het oog, fel van kleur, indrukwekkend groot, of bijzonder van vorm. Je kijkt je ogen uit.

Goed giftig

Met zijn signaalrode hoed met witte stippen geeft de vliegenzwam een duidelijk signaal aan ons af, pas op, niet eetbaar! Bij andere paddenstoelen is dat niet altijd zo duidelijk. Er zijn bijvoorbeeld paddenstoelen die lijken op gewone champignons, maar die voor de mens goed giftig zijn. Dieren als slakken, pissebedden, kevers, konijnen en muizen weten feilloos van welke paddenstoelen ze kunnen snoepen en welke ze beter kunnen laten staan.
Aan sommige paddenstoelen die voor ons goed giftig zijn kunnen zij zich zonder problemen te goed doen, terwijl wij ze voor de zekerheid maar het best met onze ogen kunnen genieten.

Vliegenzwam, van de kleine is al wat gesnoept

Deze keer een boswachtersblog met extra veel foto’s. Er is zoveel moois te zien, gewoon even smullen van dit voorproefje en er gauw lekker zelf op uit!

Parasolzwammen
Gewone zwavelkopje
Kleverig koraalzwammetje
Gezoneerde stekelzwam
Rechte koraalzwam
Een stronk met zwart witte staafjes van de geweizwam
Gewoon elfenbank
Heksenboter
Berkenzwam op dode berk
Ruitjesbovist
Sombere honingzwam, ahhhh een paddenstoel met een herfstdipje…..? 😉

Wil je meegenieten van meer mooie natuurbeelden en ervaringen van de boswachters én goed op de hoogte blijven van de werkzaamheden van Staatsbosbeheer Texel volg ons dan op Instagram boswachterThomas en boswachterMariette
en via Facebook Staatsbosbeheer Texel.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog