www.boswachtersblog.nl/ Texel

Boomsingel onderhoud aan het Waalenburgerdijkje

30 november 2022 Mariette in Texel

Staatsbosbeheer gaat volgende week verder met onderhoudswerk aan de boomsingel langs het Waalenburgerdijkje. Aannemers Mark Kooiman en Hans Zuidema zullen het werk de komende weken in opdracht van Staatsbosbeheer uitvoeren. Tijdens de werkzaamheden wordt het fietspad tussen de Pijpersdijk en het Oude Dijkje tijdelijk afgesloten.

Het Waalenburgerdijkje

Het Waalenburgerdijkje is een van de bekendste fietspaden van het eiland. Delen van de dijk behoren tot de oudste dijken uit de 14e eeuw. Een gedeelte van de oorspronkelijke dijk is in het verleden afgegraven. Doordat men destijds een boomsingel heeft aangeplant is de loop van de dijk zichtbaar gebleven. Inmiddels is deze boomsingel op een aantal plaatsen flink uit de kluiten gewassen en toe aan onderhoud.

Boomsingelonderhoud

We hebben het Waalenburgerdijkje ingedeeld in 15 verschillende werkblokken. Om het onderhoud voor de biodiversiteit zo waardevol mogelijk te laten zijn is gekozen voor maatwerk en kleinschalig beheer. De boomsingels worden verjongd en binnen de gewenste omvang gehouden door hakhoutbeheer toe te passen. Hierbij worden de bomen per werkblok één keer in de 15 jaar kort afgezaagd. In vaktermen noemen we dat terugzetten. Vanuit de afgezaagde stobbe lopen de bomen weer uit, waardoor de singel mooi compact blijft en daarmee goede schuil- en nestplaatsen biedt aan vogels. Af en toe blijven er langs het dijkje ook markante bomen staan. De afwisseling maakt het landschap aantrekkelijk om te zien en oudere bomen vertegenwoordigen bovendien ook weer andere biodiversiteitswaarde.

Jonge uitlopers aan de stobbe van een afgezette zwarte els

Traject hakhoutbeheer 2022
Op onderstaande afbeelding is te zien welk deel nu onder handen genomen gaat worden. In totaal gaat het om een perceel van 3000 m2, oostelijk van het fietspad tussen de Pijpersdijk en het Oude dijkje.

Werkpad ten behoeve van de schouw

Naast het hakhoutbeheer zal er langs de sloot die aan de buitenzijde van dit perceel loopt een werkpad van 3 meter worden gerealiseerd ten behoeve van de schouw. Op dit deel worden de afgezette stobben doorgefreesd en wordt de grond zo afgewerkt dat de kraan er langs kan rijden om riet te maaien voor de jaarlijkse schouwwerkzaamheden.

Lees hier meer informatie over hakhoutbeheer en biodiversiteit.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog