www.boswachtersblog.nl/ Texel

Het zit in de natuur……

8 december 2022 Mariette in Texel

Jachtgedrag zit in het natuurlijk instinct van katten, we kunnen het ze niet kwalijk nemen. Dat ze daarmee flinke schade aanrichten aan diersoorten die we in Nederland proberen te beschermen is een treurige zaak. Sámen kunnen we ons inspannen om deze schade zoveel mogelijk te beperken.

Zwerfkatten-vangactie in natuurgebieden

In het voorjaar is er voorafgaand aan het broedseizoen als natuurbeschermende maatregel een vangactie gehouden om zwerfkatten weg te vangen uit de natuurgebieden op Texel. In twee maanden tijd werd er het indrukwekkende aantal van vijftig in de natuur rondzwervende katten gevangen.
Half december gaan Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten van start met een nieuwe vangactie. Dit gebeurt in samenwerking met leden van de Wildbeheereenheid Texel, die gespecialiseerd zijn in het lokaliseren en hanteren van verwilderde katten. De vangactie zal zowel in de duinen als in het landelijk buitengebied plaatsvinden.

Vangkooi in de duinen

Katten zijn goede jagers en leggen grote afstanden af. Een kat kan vanuit elk dorp op het eiland makkelijk een natuurgebied bereiken waar ze een serieuze bedreiging vormen voor de dieren die daar leven. Vele vogels, konijnen, jonge hazen en noordse woelmuizen vallen aan de kat ten prooi. Onder de slachtoffers zijn er ook soorten die er niet zo best voor staan. De natuurbeherende organisaties en de provincie Noord Holland hebben de verplichting om deze kwetsbare soorten te beschermen en te behouden. Als katteneigenaar kun je een belangrijke bijdrage leveren om de schade aan de natuur te beperken door de kat zoveel mogelijk binnen te houden. Ook een knusse huiskat kan zich buiten als een heus roofdier gedragen.

Het belang van steriliseren en castreren

Katten zijn al jong vruchtbaar, veel mensen worden verrast met een ongewenst nestje. Een deel van deze katten vindt geen warm plekje als huiskat, maar raakt al jong aan de zwerf. Kittens kunnen in principe al vanaf een leeftijd van 4 tot 6 maanden geholpen worden, nog vóór de eerste krolsheid. Na castratie of sterilisatie vermindert het jachtgedrag en de behoefte om een groot territorium af te stropen aanzienlijk. Door ongeplande voortplanting te voorkomen kunnen we het zwerfkattenprobleem in de natuur verkleinen.

Rode kater op pad

Van stroper naar huuspuus

Hoe jonger zwerfkatten uit de natuur worden weggevangen, hoe groter de kans dat ze als huuspuus  teruggeplaatst kunnen worden. De bij de vangactie gevangen katten worden in eerste instantie allemaal in het dierenpension op Texel opgevangen, waar een eventuele chip wordt uitgelezen. Verwilderde zwerfkatten worden overgebracht naar Dierentehuis ’t Schuthok en na castratie of sterilisatie geresocialiseerd en herplaatst. Als de kat zo verwilderd is dat herplaatsing niet meer mogelijk is krijgt het dier een vaste plaats in kattenopvang Bastet in Friesland. Mocht er een gechipte kat in de vangkooi terecht zijn gekomen dan krijgt de eigenaar zo spoedig mogelijk bericht.

Chippen én registreren

Is de kat gechipt? Denk eraan dat na het chippen de registratie van de chip ook nog geactiveerd dient te worden. Bij twijfel kun je via www.chipnummer.nl checken of de registratie voltooid is. Door een chip kunnen katten die vermist zijn geraakt of na een ongeval bij de dierenarts binnen worden gebracht, snel herenigd worden met hun baasje. Het chippen van een kat kost slechts een paar tientjes.

Help je mee de natuur te beschermen?

Wanneer je in een natuurgebied een jagende kat tegenkomt kun je daarvan melding doen op www. waarneming.nl of een mailtje sturen aan texel@staatsbosbeheer.nl met daarin de locatie waar de kat gezien is. Met deze informatie kun je ons helpen om de zwerfkatten-vangactie zo gericht mogelijk aan te pakken en de natuur de bescherming te bieden die het zo hard nodig heeft.

Kat met prooi, in de duinen gesnapt met een wildcamera

 

reageren

geef een reactie

 • George
  9 augustus 2023 om 08:56

  Waarom zo duur en zo omslachtig, maak die katten gewoon af, afschot weer mogelijk maken,dit is geen nauur beschermen,dit is aankloten, en nog peperduur ook, sowiesode kattenbezitters beboeten indien mogelijk, net als honden bezitters die bun dieren los laten lopen waar het niet mag.

 • Anke
  9 december 2022 om 23:40

  Wat is het verschil tussen een kat die een prooi op eet en een wolf die tien schapen dood

  • Arno
   10 december 2022 om 10:21

   Dit verhaal gaat over katten die de boot hebben genomen naar Texel. Voor zover ik weet heeft de wolf nog geen ticket gekocht voor een enkele reis Texel.

  • Johan
   10 december 2022 om 15:15

   Een wolf hoort van nature thuis in ons land, schapen niet. Schapen zijn zeer algemeen. En je zou die ook s nachts moeten binnen houden ipv dag en nacht los laten lopen op allerlei afgelegen weilandjes.

 • Axel Bak
  8 december 2022 om 17:03

  Interessant artikel weer. Volgens mij heb ik die rode kater gezien bij de Horsmeertjes (Kreeftepolder). Maar ook in de Bleekersvallei zag ik enkele jaren geleden een dikke, rooie kater.

 • Erika
  8 december 2022 om 16:59

  Ik heb toen ik op Texel was, inderdaad een verwilderde kat gezien. Waarneming.nl vindt katten (voor zover ik weet) huisdieren, en is niet blij met het doorgeven daarvan. Klopt dat? Hoe zou je een verwilderde kat dan moeten melden?

  • Annelies
   9 december 2022 om 10:40

   Dat staat in de blog.
   Bij de organisatie die het gebied beheert. In dit geval Staatsbosbeheer Texel dus.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog