www.boswachtersblog.nl/ Texel

Opgeruimd het voorjaar in!

16 februari 2023 Boswachter Mariette Smit in Texel

Eerlijk is eerlijk, thuis is opruimen niet altijd mijn grootste hobby. De jaarlijkse grote voorjaarsschoonmaak in de Slufter staat echter met stip bovenaan mijn lijstje van leuke vakantieactiviteiten. Traditiegetrouw gaan we aan het eind van het winterseizoen met hulp van een enthousiaste groep vrijwilligers zwerfafval opruimen in de Slufter. Kom je ons op zaterdag 25 februari helpen?

VloedmerkBij een straffe wind en hoog water loopt de Slufter elk jaar wel een paar keer vol met zeewater. De golven worden opgestuwd tot aan de voet van de Slufterdijk en nemen als een grote bulldozer van alles met zich mee. Als de wind is gaan liggen en de zee zich weer terugtrekt, blijft er een vloedmerk achter. Een vloedmerk is een langgerekte strook met materiaal dat blijft liggen op het hoogste punt waar de zee tijdens vloed is geweest. Op het strand is dat de donkergekleurde strook waar je de mooiste strandvondsten kunt treffen. In de Slufter herken je het vloedmerk aan een dik pakket met materiaal aan de voet van de Slufterdijk. Het bestaat grotendeels uit natuurlijk aanspoelsel zoals losgeslagen wieren, mosdiertjes, helmgras en plantjes, maar helaas voert de zee ook veel zwerfvuil mee de Slufter in.

Een bron van leven

Het vloedmerk is een bron van leven voor vele planten en dieren. Op de grens van de zoute kwelder en de voedselarme duinen kan deze laag materiaal erg rijk aan soorten zijn. Tijdens het vergaan loopt de temperatuur in het dikke pakket lekker op. Insecten als de strandoproller, pissebed, wiervlieg en de strandkortschildkever vinden er letterlijk een warm thuis. Voor veldleeuweriken en graspiepers is het een mooie plek om voedsel bij elkaar te scharrelen. Planten als de zandhaver, zeeraket en reukeloze kamille kunnen zich er vestigen vanwege de rijke bron aan voedingsstoffen. De zeldzame noordse woelmuis kan zich er goed in verstoppen voor roofvogels. Bij de vorige schoonmaakactie zagen we er eentje voor onze voeten wegschieten, een bijzondere ervaring!

Holletje van de noordse woelmuis in het vloedmerk

Omdat het vloedmerk bijdraagt aan de bijzondere soortenrijkdom in de Slufter laten we het natuurlijke materiaal graag liggen; het zwerfvuil zijn we liever kwijt. Tijdens het opruimen komen we gegarandeerd allerlei interessante natuurvondsten tegen, waarover de boswachters je van alles kunnen vertellen.

Reukeloze kamille in de Slufter

Samen sterk

Dankzij de hulp van enthousiaste vrijwilligers is de jaarlijkse schoonmaakactie in de Slufter altijd een groot succes. Vorig voorjaar slaagden we er samen in om in één ochtend wel 700 kg zwerfvuil op te ruimen! Staatsbosbeheer zorgt voor de organisatie van de opruimactie en voor praktische zaken zoals vuilniszakken en werkhandschoenen voor groot en klein. Café Restaurant De Slufter trakteert ons na afloop van een ochtend sjouwen op een kop warme soep.

Actie in de voorjaarsvakantie!

Kom je ons op zaterdag 25 februari helpen bij de schoonmaakactie in de Slufter? We verzamelen om  09.30 uur onderaan de Sluftertrap, aan het eind van de Slufterweg. De opruimactie duurt tot 12.00 uur, waarna we in het Sluftercafé afsluiten met een lekkere kom soep. We verheugen ons op een grote opkomst, zodat we met vele handen zoveel mogelijk zwerfvuil uit dit prachtige natuurgebied kunnen gaan opruimen. Ook kinderen zijn van harte welkom.

Aanmelden is niet nodig.

Voor vragen kun je contact opnemen met Mariette Smit via 06-29639855 of mc.smit@staatsbosbeheer.nl

Volg ons ook op Instagram: @BoswachterMariette en @BoswachterThomas
of via Facebook: Staatsbosbeheer Texel en Boswachter Thomas van der Es

reageren

geef een reactie

 • Christian
  24 februari 2023 om 12:22

  Waar moet ik me aanmelden voor de opruimactie Slufter

  • mariettesmit
   24 februari 2023 om 12:39

   Aanmelden is niet nodig. We verzamelen om 9.30 uur onderaan de Sluftertrap, aan de kant van het Sluftercafé. Leuk als je er bij bent!

  • Boswachter Mariette Smit
   24 februari 2023 om 12:39

   Aanmelden is niet nodig. We verzamelen om 9.30 uur onderaan de Sluftertrap, aan de kant van het Sluftercafé. Leuk als je er bij bent!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog